SMEDEREVO - IZVOR NUŠIĆEVOG DUHA: Neraskidiva veza između velikog književnika i grada u kojem je odrastao

Јелена Илић
Jelena Ilić

30. 11. 2023. u 15:24

BRANISLAV Nušić, velikan - književnik i komediograf, u Smederevu je naučio da piše. Ovde je, kažu, baš po jednoj Smederevki dobio inspiraciju za lik gospođe ministarke. Smederevci su mu se odužili školom koja nosi njegovo ime, ulicom i pozorišnim festivalom.

СМЕДЕРЕВО - ИЗВОР НУШИЋЕВОГ ДУХА: Нераскидива веза између великог књижевника и града у којем је одрастао

Foto: N. Živanović

Nušić je rođen 1864. godine u Beogradu, kao Alkibijad Nuša u cincarskoj porodici Đorđa i Ljubice Nuše. Njegov otac, ugledni trgovac žitom, ubrzo posle Nušićevog rođenja bankrotirao je, te je porodica bila prinuđena da se preseli u Smederevo. O tome, u svom maniru, Nušić govori u svojoj "Autobiografiji":

Foto: Vikipedija

VELIKAN Branislav Nušić

"Moj je otac bio imućan trgovac u Beogradu, i baš kada sam ja trebao da se rodim, on bankrotira pa pokupi svu svoju bankarsku imovinu - u koju sam i ja spadao - i pređe u Smederevo da živi."

KUĆA - SPOMENIK KULTURE

U NUŠIĆEVOJ ulici danas je kuća u kojoj je, navodno, proveo detinjstvo. U to bi svako mogao da se uveri jer na kući stoji tabla na kojoj baš to piše. Zapravo se precizno ne zna gde je tačno bila Nušićeva kuća. Zna se da je bila negde na toj lokaciji, i pošto u bližem okruženju nema druge koja bi ličila na staru kuću, pala je odluka da to bude baš ova. Kako god, kuća je pod režimom zaštite kao spomenik kulture. 

Foto: N. Živanović

Kuća u Smederevu u kojoj je Nušić živeo

Nušić je odrastao u Smederevu, gde je pohađao osnovnu školu i prve dve godine gimnazije. Ovde je, hvale se Smederevci, naučio da piše, da bi potom napisao maestralna dela i danas aktuelna. Veruju ovde da je inspiraciju za likove i palanački mentalitet dobio baš u Smederevu.

Prema "Autobiografiji", u kojoj opisuje početke školovanja, navodi da je četvorogodišnja škola, tada zvana i znana kao "škola kod Gornje vage". Današnja smederevska Gimnazija, u koju je Nušić išao samo dve godine, tada se zvala "realčica".

Foto: N. Živanović

"Nušićevi dani" u Smederevu

Smederevo se komediografu i nekadašnjem sugrađaninu odužilo pozorišnim festivalom "Nušićevi dani".

Festival je pokrenut 1984. godine. Održava se svake godine u aprilu. U okviru manifestacije u čast Nušića održavaju se pozorišne predstave, naučni skupovi, tribine, izložbe... Od 2000. godine festival ima takmičarski karakter.

Od 1990. godine dodeljuje se Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru. Prvu nagradu dobio je Mija Aleksić, potom Miodrag Petrović Čkalja, pa Nikola Simić, Radmila Savićević, Ivan Bekjarev, Svetlana Bojković, Lane Gutović, Mira Banjac, Milena Dravić, Branimir Brstina, Gorica Popović...

LOŽA

U SMEDEREVU je osnovana masonska loža koja je ponela Nušićevo ime. Na internetu se može naći da je "Loža Branislav Nušić Orijent Smederevo" osnovana "27. dana meseca septembra 6011. u Or. Smederevo pod brojem 32 i sa imenom našeg književnog velikana i brata Branislava Nušića". 

Ove godine, na jubilarnim 40. "Nušićevim danima" Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru dodeljena je glumici Renati Ulmanski. Tim povodom, štampana je monografija pod nazivom "Renata Ulmanski - Njegovo veličanstvo Slučaj".

Najbolja predstava jubilarnih "Nušićevih dana" je "Očevi i oci" u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta u Beogradu, a najbolje glumačko ostvarenje pokazao je Vojislav Voja Brajović ulogom u predstavi "Otac" pozorišta Atelje 212. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave