VELJKO ĐURIĆ, IZ NIŠA, REZULTATOM U KVIZU, "OPRAVDAO" VIŠE OD 100 NAGRADA: Pre tri godine dobio i Sretenjsko priznanje i od predsednika Vučića

J. ĆOSIN

03. 11. 2023. u 17:40

NIŠLIJE Veljka Đurića (18) javnost se seća kao najmlađeg laureata Sretenjskog priznanja - Zlatne medalje za zasluge, koje mu je, kada je imao 15 godina, uručio predsednik Aleksandar Vučić jer je ispisao bogatu takmičarsku istoriju. Bio je đak generacije u osnovnoj i srenjoj školi, osvojio je više od 100 nagrada na takmičenjima iz različitih oblasti.

ВЕЉКО ЂУРИЋ, ИЗ НИША, РЕЗУЛТАТОМ У КВИЗУ, ОПРАВДАО ВИШЕ ОД 100 НАГРАДА: Пре три године добио и Сретењско признање и од председника Вучића

Foto: predsednik.rs

Koliko je talentovan podsetio nas je nedavno učešćem u kvizu "Želite li da postanete milioner". Inkasirao je 640.000 dinara, nadmašio ostale takmičare i postao rekorder po broju tačnih odgovora i osvojenoj sumi u poslednje dve sezone.

Foto: Privatna arhiva

Veljko Đurić

Tačno je odgovorio na 12 pitanja. Znao je i odgovor na 13, ali je odlučio da se zaustavi, jer nije bio siguran da će dati tačan odgovor, a "ulog" je bio preveliki: da je pogrešio ostao bi bez 480.000 dinara. Ipak, mladi Nišlija, brucoš Fakulteta oganizacionih nauka (FON), osvojio je sve simpatije publike u Srbiji.

ŠIRINA OPŠTEG OBRAZOVANjA

VERUJEM da je za dobar rezultat u kvizu presudno višegodišnje iskustvo na takmičenjima. Osim znanja koje je neophodno, dobra intuicija takmičara vodi do tačnog odgovora, čak i kada nije siguran. Širina opšteg obrazovanja, povezivanje znanja iz književnosti, istorije, drugih predmeta, može da pomogne da dođemo do tačnog odgovora iako nekada nemamo neposredno tu informaciju - objašnjava Veljko Đurić. 

- Za učešće u kvizu prijavio sam se letos, pošto sam završio sa obavezama oko škole i fakulteta. Bio sam zaboravio na kviz, kada su me pozvali na snimanje početkom septembra. Učestvovao sam ranije na mnogim takmičenjima, ali kviz je bio potpuno novo iskustvo za mene - priča Veljko za "Novosti".

Dodaje da je tremu imao samo povremeno, ali da ga to nije obeshrabrilo. Plasman ga nije "poneo", jer svojim najvećim dosadašnjim uspehom smatra Sretenjsku nagradu.

- To priznanje mi je odredilo život. Krunisalo je sve uspehe koje sam dotad postigao - ističe Veljko.

Gimnaziju "Svetozar Marković" u Nišu završio je kao đak generacije, ali i sa petnaestak nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Važno mu je, veli, i prvo mesto na Međunarodnoj nacionalnoj ekološkoj olimijadi. Skroman je, ali kaže da je lepo biti među najboljima. Kaže da nije razmišljao o nagradi "đak generacije" tokom gimnazijskih dana već je postepeno dolazio do nje.

Foto: Privatna arhiva

U kvizu oborio rekord poslednje dve sezone

- To su bila takmičenja iz biologije i informatike, a sa druge strane i književnost je oblast iz koje sam se mnogo takmičio. Ono što je sigurno doprinelo da budem "učenik generacije" je i 15 međunarodnih i državnih prvih mesta za četiri godine - kaže naš sagovornik.

DVE KNjIGE

VELjKO može da se pohvali i svojim dvema knjigama. U saradnji sa poznatim niškim piscem Milošem Petkovićem najpre je napisao "Vilinsku grobnicu", kombinaciju istorijskog romana i epske fantastike, a potom kriminalistički roman "Krvavi lavirint". 

Ne krije da je u školi dobijao i niže ocene od petice, ali to ga nije nikada opterećivalo, već je uvek bio usredsređen na funkcionalno znanje. Takav stav mu je pomogao da kroz razna takmičenja osvaja nova saznanja i otkriva svoju ličnost. A ona je svestrana. Uspeo je da spoji za mnoge nespojivo.

- Možda te nauke deluju dijametralno suprotno, ali meni je bilo najvažnije da steknem znanja iz različitih oblasti. To me uvek guralo napred. Znanja sam uvek i gladan i žedan. Nije mi bilo teško, jer ma koliko se čini da nisu povezane, humanističke i prirodne nauke se prepliću. Zanimljivo je kada ih nađemo tamo gde ne očekujemo - iskren je Veljko.

Nastavio je da neguje pisanu reč, ali je sada fokusiran na fakultet.

- Verujem da sam napravio dobar izbor fakulteta. Studije na mom smeru, su multidisciplinarne i omogućavaju mi da kombinujem različita znanja. Podrazumevaju i rad sa ljudima, tako da je uvek dinamično, a to su bili osnovni motivi kada sam se opredeljivao za fakultet. Još mi je sve novo, prilagođavam se, ali mi se dopada - kaže nam. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)