SVI SE MOLIMO JEDNOM BOGU: Srbi i Bošnjaci iz Gonja o crkvi koju zajedno grade

J. Matijević

27. 10. 2023. u 08:00

CRKVU posvećenu Svetom apostolu Pavlu, zvanoj Pavlica, u selu Gonje, kod današnje Sjenice, monah David (župan Dmitar, najmlađi sin Vukana Nemanjića), podigao je 1292, samo deceniju nakon što je ukraj Lima, blizu Brodareva, sagradio manastir Davidovica. Pavlica je u Gonju bila stožer vere sve do 1690. kada je izgorela u Austrijsko-turskom ratu. Od tada, više od 330 godina, Srbi u ovom selu nemaju hram. Ali, čemu vreme tome je i vakat: u Gonju niče nova bogomolja posvećena Prenosu moštiju Svetog Nikole, a u gradnji pravoslavnim žiteljima pomažu i muslimani.

СВИ СЕ МОЛИМО ЈЕДНОМ БОГУ: Срби и Бошњаци из Гоња о цркви коју заједно граде

Privatna arhiva

- Možemo da se pohvalimo dobrim međunacionalnim odnosima i ponosimo se time - kaže Goran Brajović, predsednik Odbora za izgradnju. - Pomogli su nam i privrednici Bošnjaci i komšije islamske vere sa po 100, 200, 300 evra. Koliko je ko mogao i svima smo iskreno zahvalni. Negujemo bratske odnose: slave, Bajrame, Božiće obeležavamo zajedno. Tako je i kad se radi i gradi.

Privatna arhiva

Crkva Prenosa moštiju Svetog Nikole

Potvrđuje to i Rahim Šmrković (68), iz Gonja, nekada ugostitelj i trgovac, sada penzioner i poljoprivrednik.

- Imanje mojih rođaka i moje je uz mesto gde se gradi crkva. Kome čovek da pomogne nego prvom komšiji? Oduvek se to mesto zvalo Crkvina, zbog ostataka stare crkve koju su stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu zaštitili 2018. Za bilo šta, naročito bogomolje, za bilo koju, dajemo priloge, koliko ko može. Tako je bilo odvajkada i treba da ostane tako - priča Šmrković i dodaje da su mu "Večernje novosti" omiljene novine još od mladosti i da naš list kupuje i sada, uvek kad ode u Sjenicu.

Privatna arhiva

Meho Ugljanin

MEHO PODVIŽNIK "NOVOSTI"

POMAŽEM svima, uvek kad mogu. Tako sam dao donaciju i za novu crkvu u Gonju. Kad znači Srbima, znači i meni. Zašto da ne? Vidim ih kako sa mnogo volje rade, ne mogu da se ne solidarišem sa njima - kazao nam je Meho Ugljanin, iz Sjenice, koji u Gonju ima vikendicu. Ovaj humani čovek odavno je poznat po dobrim delima, pa ne čudi što je 2012. bio među dobitnicima plakete za najplemenitiji podvig koju tradicionalno dodeljuju "Večernje novosti". Ovo prestižno priznanje tada mu je dodeljeno za spasavanje iz smetova žitelja zavejanih sela na Pešteri. 

Donacijom od 150.000 dinara, izgradnju hrama pomogao je i Nusret Bajramović, privrednik, rodom iz okoline Novog Pazara.

Privatna arhiva

Rahim Šmrković

- Rođen sam i odrastao sa pravoslavcima. Ako ćemo pravo, više imam prijatelja Srba nego Bošnjaka, ali ne delim ljude po veri nego samo da li je neko čovek ili nije. Gde mogu da pomognem, uvek pomognem. A, kada je reč o crkvi u Gonju i tome što je nekom neobično da ljudi druge vere pomažu njenu izgradnju, reći ću samo da se svi molimo jednom bogu, ali svako na svoj način. Sve božje kuće zato poštujem - kaže nam Bajramović.

Reuf Vrcić, takođe, privrednik, u izgradnji ove bogomolje, pomogao je poklonivši 7.500 cigala.

Gradnja crkve, po projektu profesora Miloša Radovanovića, arhitekte iz Čačka, počela je 2020. kada su osveštani temelji. Zbog pandemije kovida 19, radovi su prekinuti 2021, pa nastavljeni u proleće naredne godine. Gradnju je, kako nam je rekao Goran Brajović, pomogla i država, tačnije predsednik Aleksandar Vučić, na čiju molbu je jedan donator poklonio 40.000 evra. Ali, potrebno je još.

Privatna arhiva

Nusret Bajramović

POMOĆ

ONI koji su u mogućnosti, novčanu pomoć za izgradnju nove crkve u Gonju, mogu da uplate na žiro račun broj 200-2868201301944-07. 

- Crkva je u osnovi dimenzija šest sa 13 metara, a visoka 15 plus krst na kupoli. Da bismo je pokrili, da ne kisne, a to želimo da završimo pre zime, potrebno nam je još oko 7.000.000 dinara. Za građu, svodove i cink-titanijumski lim. Posle ćemo ostale radove. Daće Bog da je osveštamo, da se u njoj molimo, da slavimo, da u nju donosimo slavski kolač i žito, da zbog svih verskih i duhovnih običaja ne moramo da idemo u 15 kilometara udaljenu Sjenicu - iskren je Brajović.

Privatna arhiva

Goran Brajović

U Gonju na Pešteri, a podno Jadovnika živi oko 250 stanovnika, Srba i Bošnjaka, u sedamdesetak domaćinstava. Ima školu, ambulantu i seosku prodavnicu. Uskoro, svi veruju, i novu crkvu... 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)