POČAST MAJORU TEPIĆU I VOJNIKU MIRKOVIĆU: Pomeni i venci u Komlencu i Donjim Leskovicama

J. M. - B. P.

29. 09. 2023. u 17:07

POMENOM i polaganjem venaca, u Komlencu kod Kozarske Dubice, rodnom mestu narodnog heroja, majora JNA Milana Tepića, obeležena je 32. godišnjica od njegove pogibije u Bjelovaru.

ПОЧАСТ МАЈОРУ ТЕПИЋУ И ВОЈНИКУ МИРКОВИЋУ: Помени и венци у Комленцу и Доњим Лесковицама

Printskrin RTRS

Ne želeći da neprijatelju prepusti 170 tona municije i ubojnih sredstava, 29. septembra 1991, pred naletom 2.000 hrvatskih "zengi" svesno se žrtvovao i digao je u vazduh centralno skladište borbenih sredstava u Bedeniku kod Bjelovara sprečivši tako da ih hrvatske paravojne snage iskoriste protiv Srba.

GU Valjevo

Predstavnici vojske kod spomen-biste Stojadinu Mirkoviću

- Jednom ljudi daju reč - ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao reč da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško - napisao je u poslednjem pismu major Tepić.

Privatna arhiva

HEROJI Major Milan Tepić i vojnik Stojadin Mirković

Dan sećanja na narodnog heroja majora Milana Tepića deo je programa obeležavanja Septembarskih dana odbrane Kozarske Dubice od hrvatske agresije 1995. Njemu u čast, RS je ustanovila Orden za posebne zasluge u ratu,

Sa njim, u legendu se vinuo i vojnik Stojadin Mirković (19) iz Gornjih Leskovica podno Povlena, kod Valjeva. Sa grupom vojnika on je obezbeđivao skladište. Kada je sve postalo bezizlazno, Tepić je naredio vojnicima da se povuku. Svi su naredbu poslušali, sem Stojadina... Na groblju u Donjim Leskovicama, gde počiva, održan je pomen, a potom su na spomen-bistu Stojadinu Mirkoviću, koji je prozvan Sinđelić sa Povlena, u dvorištu seoske škole, cveće položili njegova majka Anka, porodica, predstavnici Vojske Srbije, Grada Valjeva i udruženja ratnih dobrovoljaca. Posthumno, Stojadin je odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)