GDE SU ŽIVELI VINARI U VREME BERBE GROŽĐA? To znaju u Zavičajnom muzeju Župe, gde su popisali oko 70 posebnih naselja (FOTO)

S.BABOVIĆ

24. 05. 2023. u 20:30

SVEDOČANSTVA o originalnim vinogradarskim naseljima, koje nose naziv „poljane“, mogu se videti u Zavičajnom muzeju Župe u Aleksandrovcu.

ГДЕ СУ ЖИВЕЛИ ВИНАРИ У ВРЕМЕ БЕРБЕ ГРОЖЂА? То знају у Завичајном музеју Жупе, где су пописали око 70 посебних насеља (ФОТО)

Foto: Informativna sluzba Aleksandrovac

Nedavno je u ovoj ustanovi organizovana i izložba "Poljane, blago koje nestaje", kako bi se javnost upoznala sa originalnim naseljima u kojima se stanovalo u vreme berbe grožđa i drugih radova u vinogradu. Istraživanje istoričara donelo je saznanja o postojanju čak 70 specifičnih vinogradarskih kuća na teritoriji Aleksandrovca, od kojih je danas sačuvano 24.

- U tim objektima su se čuvali i alati i vino – ispričao je „Novostima“ istoričar Ivan Brborić, koji je sa grupom kolega godinama istraživao ovu neobičnu baštinu. -

Narod je dolazio i na Svetog Trifuna, vinogradarsku i voćarsku slavu, a posla je bilo od početka maja, pa sve do Petrovdana.

Manje poljane brojale su oko 30-ak, a među njima, najveća, Kruševica, više od 200 podruma. Zauvek su nestale poljane Kumanac, Trnavačka, Saraka i Drenačka poljana. U potpunosti su ruinirane i pred nestajanjem bile Parčinska, Boćka i Botunjska poljana. Neke su urbanizovane i pripojene Aleksandrovcu, poput Vukovog dola, Donjeg i Gornjeg Stanjeva, Smonice, Raklje.

Poljane se prvi put spominju u srednjem veku. O njima su pisali i Jovan Cvijić, Josif Pančić, Stanislav Vinaver, Milan Đ.Milićević i drugi naučnici. Čuveni austrijski putopisac Feliks Kanic zapisao je svojevremeno da su „levkastim crepom pokrivene i na sprat često građene poljane u kojima se mulja grožđe i čuva vino“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave