TRI MESECA U POSTU I MOLITVI : Hodočasnici krenuli u krstni hod od Hrama Svetog Save do Atosa

D.B.M.

28. 05. 2023. u 17:00

SA platoa ispred Hrama Svetog Save na Vračaru juče je udruženje "Vidovdansko hodočašće" posle molitve krenulo u Krstni hod da bi se na Vidovdan pričestili u Gračanici i prisutvovali pomenu na Gazimestanu. Hodoćašće će, potom, nataviti kroz južnu Srbiju, Makedoniju i Grčku, gde će obići tri vojnička groblja, spomen kosturnice Zebrnjak i Udovo i Zejtinlik. A, 29. juna iz Uranopolisa krenuće ka Svetoj Gori i Hilandaru. Krstni hod će završiti na Preobraženje, 19. avgusta, iznošenjem hodočasničkih ikona i barjaka na vrh Atosa.

ТРИ МЕСЕЦА У ПОСТУ И МОЛИТВИ : Ходочасници кренули у крстни ход од Храма Светог Саве до Атоса

Foto: Zoran Jovanovic

Hodočasnici su kao i tokom prethodnih 16 godina krenuli sa blagoslovom srpskog patrijarha. Za sreću na put dugom 1.100 kilometara blagosiljao ih je patrijarh Porfirije. Ovogodišnje hodočašće posvećeno je progonjenim vernicima Ukrajinske pravoslavne crkve.

- Već smo 13. maja održali Krstni hod u znak podrške Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi - kaže nam Hadži Milan Ivanković, predsednik udruženja "Vidovdansko hodočašće". - Želeli smo da ukažemo na problem terora koji se sprovodi nad UPC, kojoj se nasilno otimaju crkve i svetinje. Kijevo-Pečarska i Počajevska Lavra su svetinje za sve pravoslavne narode, pa i za nas Srbe. Upravo zato smo odlučili i da 17. Krstni hod posvetimo našoj braći i sestrama iz Ukrajine. Molićemo se za njih da izdrže sva gonjenja i da čvrsto ostanu u pravoslavnoj veri. Jedna smo crkva i zato su patnje ukrajinskih vernika i naše.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Krstni hod se odvija u postu i molitvi, uz čitanje psaltira, a "putevoditeljka" je ikona presvete Bogorodice Pećke Krasnice, kao "zaštitnice i spasiteljke roda srpskoga krstonosnoga". Njoj se čita akatist u svakoj svetinji koju će pohoditi hodočasnici i svakodnevno se kiti svežim cvećem - "darom vernika koji tim svetinjama pritiču".

- Duhovno pokroviteljstvo je na ovom hodočašću dato čudotvornoj ikoni Bogorodice Počajevske, koju planiraju da otmu kao i Kijevo-Pečersku lavru - ističe Ivanković. - A, poruka hoda je "Ne damo svetinje Ukrajinske pravoslavne crkve".

NEPRESTANA MOLITVA

SVAKE godine u krstnom hodu učestvuje više desetina hodočasnika. Oni su različitih životnih biografija, različitih generacija, porekla, zdravstvenog stanja i društvenog položaja, baš kao i priložnici koji većinom žele da ostanu anonimni. Za sve učesnike molitva je najvažnija i ona je neprestana.

Ispred hodočasnika su časni krst, jermenski krst (hačkar), kao i porodični krst koji je prošao albansku golgotu i solunski front. Hodočasnici će skoro tri meseca biti u postu i molitvi, posvećeni molitvenom hodu. Spavaće u vrećama i bez ikakvog suvišnog komfora.

- Pravila u hodu su stroga, jer mi funkcionišemo kao pokretni manastir - kaže iskusni vođa puta. - Bez mesa, bez cigareta i alkohola hodamo u molitvi. Nosimo barjake, štampane akatiste, lične molitvenike, bele majice i marame za priključene hodočasnike i stotine ikonica za besplatno deljenje vernom narodu. Uveče imamo zajedničku trpezu agape i, naravno, poneli smo više pari udobne obuće, jer dnevno znamo da pređemo i po 20 ili više kilometara peške.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!