KO JE NOVI SVETAC SPC: Nedeljko stradao za narod

Dragana MATOVIĆ

23. 05. 2023. u 07:00

OREOL Svetog Nedeljka Rakovičkog (Streličića) oreol je oko glava svih sveštenika mučenika, njihovih parohijana, naroda pravoslavnoga koji je samo zbog toga što je bio veran tradiciji predaka i krsnoj slavi bio na meti komunističke ideologije i označen kao neprijatelj. Kanonizacija ovog sveštenika je veliko oduženje srpske crkve i srpskog naroda mučenicima koji su nevini stradali radi Hrista, svoje vere i crkve.

КО ЈЕ НОВИ СВЕТАЦ СПЦ: Недељко страдао за народ

SPC

Uveren sam da je ovo tek početak i da su otvorena vrata za druge nevine žrtve.

Ovako za "Novosti" govori protođakon Ljubomir Ranković o svešteniku Nedeljku Streličiću, koji je u nedelju u Hramu svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici i svečano proglašen za sveštenomučenika. Službu u hramu koji je paroh Streličić sagradio između 1937. i 1939. služio je vikarni vladika Petar, a svečanom činu kanonizacije prisustvovao je veliki broj vernika. Odluka da se kanonizuje doneta je još prošle godine na prolećnom zasedanju Sinoda SPC u Sremskim Karlovcima.

Privatna arhiva

Protođakon Ljubomir Ranković

- Srpska crkva je prepoznala žrtvu Nedeljka Streličića - kaže protođakon Ranković. - Ubijen je pod lažnim optužbama, zbog varvarske ideologije čiji su izvršitelji sve radili da devastiraju vekovnu "majku srpskog naroda", koja ga je vodila kroz sve tmuše istorije. Mnogi su tada postradali samo zato što su bili antikomunisti. Nedeljko Rakovički je prvi mirski sveštenik koji je kanonizovan. Jedan od malobrojnih koji je bio u narodu i imao porodicu. To je divan gest naše crkve.

Sveštenik Nedeljko Streličić

Nedeljko Rakovički je rođen 26. februara 1907. u Pustom Šilovu, kod Medveđe. Školu je učio u Kosovskoj Mitrovici, zatim u Bogosloviji Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu i na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Rukopoložen je u čin đakona i jereja 1930. Bio je sveštenik u Prištini, pa paroh u Lapljem Selu. Najveći deo službe proveo je kao kneževački paroh u manastiru Svetog arhangela Mihaila u Rakovici. Uživao je veliko poverenje i naklonost patrijarha Varnave. Mada je 1941. godine bio izabran za paroha hrama Svetog Save u Beču, ratna dešavanja su ga sprečila da otputuje. Ostao je da pomogne svom narodu.

- Tokom Drugog svetskog rata je kao pravi pastir brinuo o svom narodu - ističe Ranković. - Pomagao je ratnu siročad, udovice i siromašne građane. Brinuo je o njihovim životima, šta će jesti, čuvao ih, sakupljao priloge, misionario. Vernike je sabirao kao kvočka piliće.

U zapisniku piše i reč "oprost"

ZAPISNIK sa suđenja ocu Nedeljku pronađen je 2017. Među dokumentima postoje i izjave devet svedoka, koji osumnjičenog krive za drugačije zločine protiv države i svaka izjava je različita. To je dovelo u sumnju ceo proces. U dosijeu postoji veliki broj grešaka kako o ličnim podacima osumnjičenog, tako i svedoka. Datum njegove smrti u Matičnoj knjizi umrlih je isti kao i datum suđenja (21. maj 1945). Ne postoji nijedan potpis osumnjičenog, ali postoje potpisi svedoka. Na jednom od dokumenata sa ispitivanja ispod potpisa stoji reč "oprost", dvaput podvučena i podebljana, za koju se veruje da se odnosi na opraštanje lične krivice nekog svedoka posle izjave o svešteniku Nedeljku.

Po oslobođenju Beograda nove komunističke vlasti u prvim mesecima nisu ga dirale. To se, međutim, promenilo u martu 1945, kada je u večernjim satima odveden iz svoga stana na informativni razgovor i više se nije vratio. Po svedočenju meštana optužen je da je ljotićevac, član Zbora, da je sarađivao sa četnicima, da je bio u određenoj vezi sa specijalnom policijom, uzimao novac za lažne intervencije i počinio još mnoga zlodela. Ukratko, okarakterisan je kao narodni neprijatelj i ratni zločinac.

Streljan je 1945. na Košutnjaku, bez suđenja i milosti, sa još dvojicom parohijana

- Kao i drugi sveštenici, i Nedeljko je bio antikomunista - kaže protođakon Ranković. - Govorio je narodu o opasnostima koje vrebaju ukoliko komunisti dođu na vlast. Ali, ponovila se drama Hristove golgote. Optužili su ga pomoću lažnih svedoka, streljan je bez suđenja i milosti u Košutnjaku, sa još dvojicom parohijana. Nedeljko Rakovički je bio, što bi rekao Ivan Mažuranić, "dobar pastir što god kaže inom, to sam svojim potvrđuje činom". Nema veće ljubavi nego da neko život položi za svoj narod i svoju crkvu.

Njegovo telo, kao i drugih građana Rakovice, pokopano je u jednoj od mnogobrojnih tajnih grobnica koje su rasute po Beogradu. Dugi niz godina o ocu Nedeljku gotovo da nije bilo pomena. Posle višegodišnjeg truda da se rehabilituje, 2018. Viši sud u Beogradu usvojio je zahtev Crkvene opštine Rakovica, ukinuo presudu Višeg vojnog suda Jugoslovenske armije iz 1945. godine i posthumno mu vratio građanske časti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024