BLAGOJE PRE 45 GODINA ZBOG HOBIJA "BATALIO" ZANAT: Drvorezbari i u 85. godini

J. ĆOSIN

22. 04. 2023. u 17:44

BLAGOJE Blagojević, iz Donjeg Barbeša kod Gadžinog Hana, ima 85 godina, a više od pola života bavi se duborezom i izradom skulptura od kamena. U tome ga ne sprečavaju ni oslabljen vid ni godine. Izradio je stotine dela, izvlačeći iz drveta ono najlepše, a njegove rukotvorine i dalje se poručuju i pronalaze kupce i daleko od Srbije.

БЛАГОЈЕ ПРЕ 45 ГОДИНА ЗБОГ ХОБИЈА БАТАЛИО ЗАНАТ: Дрворезбари и у 85. години

FOTO: J. Ćosin

- Imao sam svoj zanat, a duborez mi je kao hobi, od 40. godine. Počeo sam time da se bavim prilično kasno, ali imao sam u komšiluku jednog, takođe Blagoja, koji mi je rekao: "Ime moje, nije kasno, ja sam počeo u 60. godini". Ohrabrio me je, a istovremeno sam od njega mnogo naučio - priča nam Blagoje.

J. Ćosin

PODRŠKA Deda Blagoje sa suprugom Verom

Iako je bio jedan od najtraženijih auto-mehaničara u Nišu, pre četrdeset godina rešio je da se preseli na selo, podno Suve planine, sa suprugom Verom, i da se posveti hobiju.

- Popravljao sam privatno automobile, a kada sam počeo ovo da radim, dođu mi da popravim kola, a ja već počeo nešto da drvorezbarim, pa sam malo pomalo odbijao jednog, drugog, trećeg, dok na kraju nisam odbio sve mušterije. Tako sam prestao da radim auto-mehaničarske poslove i posvetio sam se hobiju. Neki su, potom, počeli da mi donose dasku da im nešto, po želji, izrezbarim - priseća se deka Blagoje, kako ga svi znaju u zaplanjskom kraju.

Za svoj hobi je kupovao drvo ili ga dobijao u zamenu za ikone. Danas koristi samo najkvalitetnije.

- Najviše daske od drveta koja neće da se iskrivi. U poslednje vreme radim od drveta lipe jer nju ne napada crv. Ako napravim nešto pa za par godina vidim da je šupljikavo, izgubim volju. Takav je orah, lepo drvo, plemeni se odlično, ali ne vredi kad za desetak godina bude napadnuto - objašnjava nam.

PRVA SIRENA IZ MORAVE

IMAM mnogo radova na kojima sam predstavio sirene. Barem ih je 15, i u kamenu i u drvetu, pa bih samo od njih mogao da napravim posebnu izložbu, kao posebnu temu. A, počeo sam da ih izrađujem slučajno. Jednom sam kraj Morave našao kamen u nekom šutu, i od njega sam isklesao minijaturnu sirenu. E, na osnovu te figure koju i dan-danas mnogi smatraju za moje najuspešnije delo, kasnije sam izradio mnoge sirene u drvetu i kamenu - kaže duborezac Blagoje Blagojević. 

Ni posle toliko vremena, od duboreza nije odustao. Inspiraciju za radove nalazi i u aktuelnim događajima. Kada je harao "ptičji" grip, napravio je skulpturu ptica sa oborenim glavama, ali motivi na njegovim radovima su i majke s decom, ikone, sirene...

Dok kraj starog "smederevca" izrađuje duborez, podrška mu je supruga Vera. Nekad priskoči u pomoć i ošmirgla sliku, a ponekad samo bodri, diveći se njegovim radovima. Za nju su slike njenog "deda Blaška" prava dragocenost.

- Neke njegove slike vidim kao da su žive. Tako ih doživljavam. A mog dedu Blaška podržavam u svemu - iskrena je supruga Vera Blagojević.

Njihovi sinovi nasledili su očev dar za umetnost, ali nisu joj toliko posvećeni. Blaško i Vera se ipak nadaju da će jednog dana i oni nastaviti da stvaraju "slike" u drvetu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)