GALSKI MENI ZA SRPSKOM TRPEZOM: Gijom Gomez, ambasador francuske gastronomije, biće gost Beograda

D. Matović

21. 04. 2023. u 05:00

KRAJEM maja u Beogradu će se održati "Dani francuske kuhinje sa zvezdicama", a gostovaće ambasador francuske gastronomije Gijom Gomez, koji je 25 godina radio u kuhinji Jelisejske palate. Osim njega, dolazi Žoel Filips, čuveni kuvar restorana sa najdužom tradicijom iz francuske regije Alzas, koja se smatra centrom evropskog gurmanluka.

ГАЛСКИ МЕНИ ЗА СРПСКОМ ТРПЕЗОМ: Гијом Гомез, амбасадор француске гастрономије, биће гост Београда

Foto: Profimedia

Njih u Srbiju dovodi Slađana Novaković, predsednik udruženja "Ja volim Francusku". Ona već pet godina radi na jačanju privredne, turističke, ekonomske i interkulturalne saradnje između Srbije, zemalja Balkana i Francuske.

Guillaume Gomez/Facebook

Gijom Gomez
Pripremao je jela za Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija, Fransoa Olanda i Emanuela Makrona

- Većini u Srbiji imena Gijom Gomez i Žoel Filips ne znače mnogo. Ali, kada se pomenu Mišlenove zvezdice sve je jasnije - kaže Novakovićeva. - Gospodin Filips je predsednik udruženja svih Mišlenovih kuvara u Alzasu, dok je Gomez punih 25 godina lično brinuo o obrocima francuskih predsednika. Pripremao je jela za Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija, Fransoa Olanda i Emanuela Makrona, a onda je 2021. dobio zvanje ambasadora francuske gastronomije. Od tada je lični predstavnik predsednika Francuske u službi međunarodnog uticaja francuske gastronomije, znanja, proizvođača, ugostitelja i zanatlija.

Privatna arhiva

Slađana Novaković

Bratimljenje

NA putu smo bratimljenja Vrnjačke i banje Viši, jedne od pet najposećenijih u svetu, prepoznatljive po karakterističnim izvorima, koji su, kažu stručnjaci, najsličniji onima u Vrnjačkoj Banji. Pripremamo niz projekata kojima ćemo promovisati ne samo Vrnjačku banju, nego i ceo region. Sedište predstavništva Alzasa je upravo u ovoj banji i to je prvo predstavništvo jedne francuske regije u Srbiji.

Zahvaljujući njenoj istrajnosti udruženje koje vodi postalo je jaka spona između Srba i Francuza. Cilj joj je da se neki naši restorani "okite" Mišlenovim zvezdicama. Zasada imaju samo preporuke.

- Dobijanje Mišlenove zvezdice smatra se najprestižnijim priznanjem u svetu kulinarstva - kaže Novakovićeva. - Restorani koji se njima diče, svrstavaju se u najluksuznije i najbolje na svetu. Francuska kuhinja sa zvezdicama postoji od 1902, kada su braća Mišlen, počeli da objavljuju Mišlenov turistički vodič po Francuskoj. Prvi restoran u ovoj zemlji priznanje uvodi 1926. i od tada do danas to je sinonim za vrhunski kvalitet. Kod nas je pre tri godine bila delegacija Mišlenovih inspektora i sada dvadesetak restorana ima njihovu preporuku. Ali, put do zvezdice je dug i zahtevan.

Predstaviće i neka jela koja je 25 godina pripremao u Jelisejskoj palati

Udruženje "Ja volim Francusku" bavi se uspostavljanjem intenzivne turističke saradnje između Srbije i Francuske. Francuzima je predstavljen turistički potencijali Zlatibora, Oplenca, Kopaonika, ali su njih oduševile naše banje. Zahvaljujući ovoj organizaciji prepoznat je velnes i spa potencijal Srbije i uspostavljena saradnja između Vrnjačke Banje i čuvene francuske banje Viši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!