MANASTIRKA - NAJNEOBIČNIJI DESERT SVIH VREMENA: Za Svetog Nikolu se spremite onako kako treba, po starinski, ukusno i posno (VIDEO)

Novosti online

18. 12. 2023. u 14:04

NAJBOLjA posna torta za Svetog Nikolu, ovako nešto nikad niste probali - ali stvarno.

МАНАСТИРКА - НАЈНЕОБИЧНИЈИ ДЕСЕРТ СВИХ ВРЕМЕНА: За Светог Николу се спремите онако како треба, по старински, укусно и посно (ВИДЕО)

Foto Printscreen/youtube

Pre spremanja kolača poželjno je pripremiti pasulj, žito i dunje. Pasulj skuvati u tri vode! Žito takođe skuvati! I dunje skuvati kao za kompot!

Potrebno:

Prvi fil:

* 200 g pasulja

* 5 srednjih jabuka ili dunja
* kašika estrakta vanile
* šolja i po šećera (ili po ukusu)
* 3 šolje mlevenih oraha

Drugi fil:

* 1 veća šolja kuvanog žita

* 3-4 kašike prah šećera
* 2-3 kašike soka od kompota koji ste sačuvali

Korica:

* 2,5 šolje brašna

* 1 kašičica sode bikarbone
* 1 kašika meda
* 1,5 šolje šećera
* 1,5 šolja vode

Za odozgo:

* 1/2 šolje oraha

Priprema:

Skuvan pasulj sameljite u blenderu. Skuvati dunje u vodi sa malo ekstrakta vanile. Kada se skuvaju, dunje procedite pa ih sameljite u blenderu. Vodu od kuvanja dunja sačuvajte.

Izmešajte dunje i pasulj pa u šerpi, na ringli mešajte da se smesa dobro ukuva. Zatim u tu smesu dodajte mlevene orahe.

Sameljite i kuvano žito sa šećerom, pa mu dodajte malo kompota od kuvanja dunja.

Kada ste oba fila napravili, sada spremite i koricu od brašna, sode bikarbone, meda, malo šećera i vode. Sve izmešajte, podelite na dva dela pa pecite dve korice na 200 stepeni Celzijusa.

Vrele kore premažite filom od žita. Preko prve korice i fila od žita dodajte fil od pasulja i dunja, pa druga korica na kojoj je fil od žita dodajte još jedan sloj fila od pasulja i dunja. Premažite tortu ostatkom fila i pospite je orasima.

(Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)