TRADICIJA U TANJIRU: Napravite zdrave i sočne tufahije

Novosti online

09. 03. 2023. u 09:00

TUFAHIJA znači "kuvana jabuka filovana orasima", a kod nas su stigle sa turskim osvajačima

ТРАДИЦИЈА У ТАЊИРУ: Направите здраве и сочне туфахије

Foto: Shutterstock

Da li je tufahija tursko ili arapsko jelo - pitanje je na koje do danas ne postoji pouzdan odgovor. Jedno je sigurno - izuzetno su ukusne i zdrave.

Tufahije - Sastojci:

5 jabuka

120 g oraha
40 g suvih kajsija
40 g suvog grožđa
2 pomorandže
kašičica cimeta
200 ml slatke pavlake
ekstrakt vanile
2 kašičice šećera
malo putera

Tufahije - Priprema:

Suvo grožđe, kajsije i polovinu oraha sitno iseckajte, pomešajte sa šećerom, cimetom, sokom od jedne pomorandže i dve kapi ekstrakta vanile. Opranim jabukama isecite gornji deo, ostavite kao poklopac, kašičicom izdubite sredinu i nafilujte iseckanim voćem.

Jabuke malo premažite puterom, pa ih poređajte u posudu premazanu puterom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Umutite šlag od slatke pavlake, dodajte sok od druge pomorandže, ostatak iseckanih oraha i malo ekstrakta vanile, pa umutite.

Pečene jabuke pospite šećerom u prahu i servirajte sa šlag kremom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna