POSNI PIRINAČ SA TIKVICAMA I PARADAJZOM: Recept koji će vam dobro doći u danima posta, a opet ukusno i zasitno jelo
Jelo koje odlično ide kao prilog uz razna jela, ali može biti i potpuno savršeno samostalno jelo.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 200 g pirinča
- 530 ml povrtnog bujona, podeljeno
- 175 ml suvog belog vina
- 60 ml maslinovog ulja, podeljeno
- ½ srednjeg luka, isečenog na kockice
- 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice mlevene paprike
- ¾ kašičice sušenog origana
- 1 velika tikvica, oko 150 g
- 225 g čeri paradajza
- 15 g listova bosiljka
Priprema:
Prvo pripremite povrće za rižoto, naseckajte luk i beli luk. Zatim naseckajte tikvice na polukrugove, a paradajz na pola po dužini. Složite listove bosiljka i isecite ih na tanke trake. U velikom loncu zagrejte 30 ml maslinovog ulja na srednjoj vatri.
Zatim ubacite pirinač. Pržite 1 minut, često mešajući dok pirinač ne postane providan na ivicama. Odmah dodajte belo vino i mešajte. Kuvajte 1-2 minuta dok alkohol ne ispari. Dok se ovo kuva u drugom malom loncu, zagrejte bujon, pa ostavite sa strane. Dodajte origano, so i biber u šerpu za rižoto i 415 ml zagrejanog bujona. Malo smanjite vatru i kuvajte 12-14 minuta dok se tečnost ne upije, redovno mešajući.
Smanjite toplotu. Umešajte preostalih 65 ml bujona. Kuvajte još 2-3 minuta, redovno mešajući, pa ostavite rižoto na stranu. Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u velikom tiganju na jakoj vatri. Dodajte narezane tikvice. Pržite 60-90 sekundi pre nego što ih okrenete, pa pržite drugu stranu još 30-60 sekundi. Izvadite ih iz tiganja, ali ostavite ulje u tiganju. Dok je tiganj još na jakoj vatri, dodajte paradajz isečen na kolutiće. Pržite 30-60 sekundi, dok ne počne da omekšava na ivicama. Izvadite iz tiganja.
U rižoto umešajte tikvice, paradajz i ¾ bosiljka. Servirajte odmah, posuto preostalim bosiljkom i biberom i solju po želji. Uživajte!
(stvarukusa)
Preporučujemo
MUSAKA OD PASTE I PEČURAKA: Preukusan i jednostavan ručak koji se brzo sprema
12. 03. 2025. u 09:00
UKUSAN RUČAK KOJI ĆE I DECA OBOŽAVATI: Loptice od pire krompira punjene mesom i sirom
31. 01. 2025. u 09:00
VELIKO UPOZORENjE VUČIĆA: Za godinu i po dana suočićemo se sa velikim ratom, niko više ne želi da sluša drugu stranu
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na forumu "GLOBSEC BELTALKS: Beogradski ekonomski razgovori", da više nema racionalnosti u međunarodnoj politici i da se uskoro sprema veliki sukob.
09. 12. 2025. u 20:57
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)