JAGNJETINA ISPOD SAČA: Tradicionalni ručak za prazničnu trpezu
Ovaj način pripreme jagnjetine daje izuzetno sočno i ukusno meso, a povrće upija sve sokove i arome, stvarajući savršen obrok.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- Jagnjetina (but ili plećka) 2 kg
- Krompir 1 kg
- Crni luk 2 glavice
- Beli luk 4-5 čenova
- Šargarepa 2
- Paprika 2
- Paradajz 2
- Maslinovo ulje 100 ml
- So i biber po ukusu
- Sveži ruzmarin i timijan po želji
- Voda ili belo vino 1 šolja
Priprema:
Pripremite jagnjetinu tako što ćete je iseći na veće komade. Posolite i pobiberite meso sa svih strana. Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade. Crni luk isecite na četvrtine, a šargarepu na kolutove. Paprike isecite na trakice, a paradajz na kriške. U posudu za pečenje (koja može ići ispod sača) poređajte povrće: krompir, crni luk, šargarepu, paprike i paradajz. Dodajte čenove belog luka. Preko povrća poređajte komade jagnjetine. Dodajte sveže začine poput ruzmarina i timijana. Prelijte sve maslinovim uljem i dodajte šolju vode ili belog vina. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom ili poklopcem. Pripremite sač tako što ćete ga zagrejati na vatri dok ne postane vruć. Stavite posudu sa jagnjetinom ispod sača i prekrijte ga užarenim ugljem. Pecite jagnjetinu ispod sača oko 2-3 sata, povremeno proveravajući da li je meso mekano i sočno. Ako je potrebno, dodajte još malo vode ili vina. Kada je jagnjetina gotova, izvadite je iz sača i poslužite sa povrćem.
(superrecepti)
Preporučujemo
SVINjSKI VRAT SA KAJMAKOM I PAPRIKAMA: Držaće vas dugo sitim, a sjajan je predlog i za svečanu trpezu
27. 12. 2024. u 09:00Novosti online
MANASTIRSKI PAPRIKAŠ: Brzo se sprema, a ima neuporedivo bolji ukus od onoga sa mesom
18. 12. 2024. u 11:00
EKSKLUZIVNO - URANIJUM I TEŠKI METALI OTKRIVENI U TKIVU GENERALA PAVKOVIĆA: Iz italijanske laboratorije stigli rezultati analiza (FOTO)
U TUMORSKOM tkivu generala Nebojše Pavkovića, koje je 15. septembra poslato na analize u specijalizovanu laboratoriju u Italiji, pronađeni su uranijum i teški metali u ekstremno visokim koncentracijama!
29. 11. 2025. u 08:00
OTAC PADAO U NESVEST, HITNA INTERVENISALA NEKOLIKO PUTA Mučne scene na sahrani Ane Radović - Iz porodične kuće je ispratili na večni počinak
DANAS je na Zlatiborskom groblju sahranjena Ana Radović iz Čajetine, koja je poginula u teškoj sabraćajnoj nesreći na magistralnom putu kod Čačka.
28. 11. 2025. u 14:45
ĐAK NASMEJAO SRBIJU: Evo kako je na kontrolnom odgovorio na pitanje o nazivu naše HIMNE: "Detetu bih dao DESETKU"
GREŠKE iz školskih svezaka ponekad umeju da izmame najšire osmehe, što potvrđuje i situacija u kojoj se našao jedan mališana iz Srbije. Sve je počelo kada je njegova mama na internetu podelila njegove odgovore sa kontrolnog zadatka iz predmeta Svet oko nas. Jedan od njih oduševio je korisnike društvenih mreža.
05. 12. 2025. u 11:27
Komentari (0)