NAJBOLJI RUČAK SA KISELIM KUPUSOM: Podvarak, bogat i aromatičan obrok koji greje dušu
PODVARAK je jedno od onih jela koja evociraju uspomene na miris i toplinu doma. Kao jedan od najpoznatijih specijaliteta srpske kuhinje, on savršeno spaja jednostavne sastojke i bogate ukuse.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa (može i 1,5 kg, zavisi od željene količine)
- 500 g svinjetine (npr. but ili krmenadle) ili suvo meso (npr. sušena slanina ili kobasica)
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašičice mlevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu)
- 1 lovorov list
- So i biber po ukusu
- 3-4 kašike ulja ili masti
- 200 ml pasiranog paradajza
- 100 ml vode ili bujona
Priprema:
Očistite i sitno iseckajte kiseli kupus. Možete ga iseći na veće komade, zavisno od toga kako volite da izgleda u jelu. Isecite svinjetinu (ili suvo meso) na kocke ili trake. Ako koristite kobasicu, iseckajte je na kolutove.
U velikoj šerpi zagrejte ulje ili mast. Dodajte iseckan crni luk i pržite ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast (oko 5-7 minuta). Dodajte meso (ili kobasicu) i propržite ga sa svih strana dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Dodajte mlevenu papriku, lovorov list, so i biber. U šerpu sa prženim mesom dodajte iseckani kupus. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Dodajte pasirani paradajz, a ako je jelo suvo, dodajte malo vode ili bujona. Pokrijte šerpu i kuvajte podvarak na srednje niskoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata, povremeno mešajući. Ako je potrebno, dolijte malo vode kako se kupus ne bi zalepio za dno. Podvarak možete pripremiti i u rerni: nakon što sve sjedinite, stavite u vatrostalnu posudu i pecite 30-45 minuta na 180°C. Jelo je gotovo kada kupus postane mekan, a meso sočno i dobro skuvano. Na kraju, proverite začine i po potrebi dodajte još soli i bibera. Podvarak možete servirati kao glavno jelo, a uz njega se odlično slažu domaći hleb, pire krompir ili kuvani krompir.
(24sedam)
Preporučujemo
NAJBOLjI RECEPT ZA PRAVU SRPSKU SARMU: Spremite je brzo i jednostavno
02. 11. 2024. u 09:50
JAGNjETINA NA ZLATIBORSKI NAČIN: Jelo koje jednostavno morate da probate
20. 11. 2024. u 09:00
EKSKLUZIVNO - URANIJUM I TEŠKI METALI OTKRIVENI U TKIVU GENERALA PAVKOVIĆA: Iz italijanske laboratorije stigli rezultati analiza (FOTO)
U TUMORSKOM tkivu generala Nebojše Pavkovića, koje je 15. septembra poslato na analize u specijalizovanu laboratoriju u Italiji, pronađeni su uranijum i teški metali u ekstremno visokim koncentracijama!
29. 11. 2025. u 08:00
OTAC PADAO U NESVEST, HITNA INTERVENISALA NEKOLIKO PUTA Mučne scene na sahrani Ane Radović - Iz porodične kuće je ispratili na večni počinak
DANAS je na Zlatiborskom groblju sahranjena Ana Radović iz Čajetine, koja je poginula u teškoj sabraćajnoj nesreći na magistralnom putu kod Čačka.
28. 11. 2025. u 14:45
ĐAK NASMEJAO SRBIJU: Evo kako je na kontrolnom odgovorio na pitanje o nazivu naše HIMNE: "Detetu bih dao DESETKU"
GREŠKE iz školskih svezaka ponekad umeju da izmame najšire osmehe, što potvrđuje i situacija u kojoj se našao jedan mališana iz Srbije. Sve je počelo kada je njegova mama na internetu podelila njegove odgovore sa kontrolnog zadatka iz predmeta Svet oko nas. Jedan od njih oduševio je korisnike društvenih mreža.
05. 12. 2025. u 11:27
Komentari (0)