PORUKA IZ AUSTRIJE: Pandemija pokazala slabosti EU, ključno proširenje na Zapadni Balkan

Tanjug

09. 05. 2021. u 16:57

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je danas, povodom Dana Evrope, da je pandemijska kriza pokazala slabosti EU u poređenju sa drugim akterima, a šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg podvukao je da je prošla godina bila izgubljena godina u vezi proširenja EU, i da to sada ne sme biti slučaj, jer je EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana.

ПОРУКА ИЗ АУСТРИЈЕ: Пандемија показала слабости ЕУ, кључно проширење на Западни Балкан

Foto: Tanjug/AP

- Protekli meseci pandemije nisu bili samo izazovni za sve građane u Evropi, već je kriza jasno pokazala sve slabosti EU u poređenju sa drugim akterima. Zbog je sada važno da nastali zaostatak nadoknadimo brzim i efikasnim merama, a pre svega ekonomski rast, konkurentnost i proširenje zajedničkog tržišta podstaknemo modernizacijom i digitalizacijom - naglasio je Kurc.

On je dodao je da je predstojeća Konferencija o budućnosti Evrope šansa da se vodi otvorena debata o tome šta EU u budućnosti mora činiti, a Austrija će doprineti pozitivnom razvoju Unije i očuvanju zajedničkih vrednosti.

Ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg naglasio je da Evropa mora biti postavljena tako da je spremna za budućnost.

- Protekla godina je pokazala u Evropi za vreme pandemije da je mnogo toga dobro funkcionisalo. Tako nam je pošlo za rukom da održimo zajedničko tržište i fondom za obnovu pokrenemo najveći finansijski paket u istoriji evropske integracije - objasnio je on.

Međutim, dodaje, iz krize se mora povući ispravna poruka, kako bi EU bila spremna na budućnost.

- Ključno u tome je i proširenje EU na države Zapadnog Balkana. Protekla godina je bila izgubljena godina za ceo region i sada je važno da se nadoknadi zastoj, jer će šteta biti sve veća. Bez naših partnera na Zapadnom Balkanu, EU nije kompletna - upozorio je Šalenberg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (1)