HRVATI RAZAPETI IZMEĐU KINE I EU: Pelješki most na udaru briselskog zakonodavstva

D. D. S.

07. 05. 2021. u 17:30

Nemački list "Zidojče cajtung" piše da Evropska komisija priprema predloge koji bi trebalo da zaštite evropske firme od nepoštene konkurencije iz Kine, a primer je Pelješki most u Hrvatskoj koji sredstvima iz EU fondova grade kineske kompanije. Činjenica da je kineskom konzorcijumu dodeljen ugovor za izgradnju važnog mosta u južnoj Hrvatskoj, Pelješkog mosta, podstakla je rasprave, jer su brojne evropske kompanije propustile tender, a zatim su se požalile na nelojalnu konkurenciju.

ХРВАТИ РАЗАПЕТИ ИЗМЕЂУ КИНЕ И ЕУ: Пељешки мост на удару бриселског законодавства

Foto AP

Evropska komisija je sad predstavila zakonodavni projekat kako bi se omogućila zabrana preuzimanja firmi iz EU državnim subvencionisanim preduzećima iz trećih zemalja. Pored toga, kompanije podržane državnim novcem takođe bi trebalo da budu isključene iz tendera za javne ugovore.

Predlog Komisije posebno predviđa da pre velikog preuzimanja, strane firme ubuduće moraju da obelodane da li su poslednjih godina primile državne subvencije veće od 50 miliona evra. To bi se onda odnosilo na sva preuzimanja kompanija s prometom od 500 miliona evra ili više.

Prilikom prijave za javne ugovore trebalo bi, pak, ubuduće objaviti državne subvencije s ugovorom obima od 250 miliona evra ili više. Uz to, nadzorni organi EK za konkurenciju žele da budu u mogućnosti da istraže preuzimanja i dodelu ugovora ispod graničnih vrednosti na vlastitu inicijativu. Da li će se predlog sprovesti zavisi od vlada država članica EU i Evropskog parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)