AKO DOĐETE IZ INDIJE IDETE U ZATVOR: Australija uvodi drakonske kazne za svoje državljane koji dolaze iz korona pakla

Novosti online

01. 05. 2021. u 15:34

U AUSTRALIJI od ponedeljka važe nova pravila za sve građane koji su u Indiji poslednje dve nedelje, gde besni epidemija korona virusa.

АКО ДОЂЕТЕ ИЗ ИНДИЈЕ ИДЕТЕ У ЗАТВОР: Аустралија уводи драконске казне за своје држављане који долазе из корона пакла

Foto: EPA

Oni će dobiti novčanu kaznu ili kaznu zatvora ako se vrate u zemlju, javili su mediji.

Pravila koja zabranjuju ulazak u Australiju za putnike iz Indije, uključujući australijske državljane, stupaju na snagu u ponedeljak, a prva revizija biće 15. maja.

Australijski ministar zdravlja Greg Hant najavio je kasno u petak da će svako ko pokuša da zaobiđe nova pravila dobiti novčanu kaznu veću od 50.000 dolara, pet godina zatvora ili i jedno i drugo.

Oko 9.000 Australaca u Indiji prijavilo je da se žele vratiti.

Ministar zdravlja pozvao se na ovlašćenja iz Zakona o biološkoj sigurnosti kada je uveo nove mere, isti zakon koji je bio osnova za zatvaranje granica, piše „Gardijan“.

U subotu je australijski ministar finansija Još Fridenberg odbacio kritike da je „neodgovorno“ napustiti građane Australije u Indiji, u trenutku kada se zemlja suočava sa globalno rekordnim brojem novih infekcija, velikim brojem smrtnih slučajeva i nedostatkom medicinske opreme, uključujući kiseonik.

- Preduzeli smo drastične mere kako bismo osigurali bezbednost građana, a ono što vidimo u Indiji je vrlo ozbiljna situacija i lekarski savet dat vladi je da uvede ove mere - naveo je Fridenberg, prenosi B 92.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)