RUSKA VLADA: Naš zadatak je da omogućimo građanima da potroše u svojoj zemlji 250 milijardi dolara na odmor

Novosti onlajn

29. 04. 2021. u 20:37

STANOVNICI Rusije su za deset godina potrošili na odmore u inostranstvu više od 250 milijardi dolara.

РУСКА ВЛАДА: Наш задатак је да омогућимо грађанима да потроше у својој земљи 250 милијарди долара на одмор

Foto D. Dozet

Zadatak Vlade je da im u budućnosti omogući da ovu svotu potroše u Rusiji, izjavio je potpredsednik vlade Rusije Dmitrij Černišenko posle prezentacije nacionalnog projekta o turizmu.

- Naši građani su za deset godina potrošili na odmore u inostranstvu više od 250 milijardi dolara. Od tog novca je izgrađena i Turska i Grčka i Egipat - naveo je on.

- Ruski turisti su na šestom mestu u svetu po broju međunarodnih turističkih putovanja. Inostrani turisti nam malo dolaze, pa smo zato na 35. mestu po broju turista. Na međunarodnom tržištu za Rusima se vodi pravi turistički rat. Ruskog turistu obožavaju u Turskoj, Grčkoj, Španiji, Tajlandu, Vijetnamu i Egiptu. To je veliko i atraktivno tržište za bilo koju zemlju. Potrebno nam je da ovo tržište ostane kod nas, tako da ljudi koji su zaradili novac u Rusiji imaju želju i priliku da ga potroše u Rusiji - predložio je potpredsednik vlade.

Prema njegovim rečima, Rusi svake godine troše na putovanja u inostranstvo oko 36 milijardi dolara.

- To nije zbog toga što ne vole svoju zemlju, već zbog nedostatka alternativa, loših usluga, infrastrukture i zbog toga što nije moderno da se odmara u zemlji. Zadatak nacionalnog projekta je da putovanje u Rusiji bude privlačnije u pogledu cene, kvaliteta i utisaka - ponovio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u novembru 2020. godine podržao nov nacionalni projekat „Industrija turizma i ugostiteljstva“ i vlada je sačinila specijalnu radnu grupu. Osnovni ciljevi projekta su da se do 2030. godine dostigne 140 miliona domaćih putovanja, odnosno rast od 2,2 puta u odnosu na 65 miliona koliko je bilo 2019. godine.

U okviru nacionalnog programa će biti formirano 4,7 miliona radnih mesta, što je 2,5 puta više u odnosu na 2019. godinu. Eksport turističkih usluga bi trebalo da dostigne 22 milijardi dolara, što je dvostruko više nego u 2019. godini. O ovom projektu je premijer Mihail Mišustin objavio u julu 2020. godine.

Kako je saopštio Černišenko, za realizaciju projekta za razvoj domaćeg turizma će do 2030. godine biti potrošeno sedam milijardi dolara iz federalnog budžeta i 965 miliona dolara iz regionalnih sredstava.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)