BAJDENA MUČE KINA I RUSIJA: Posle 100 dana u Beloj kući predsednik SAD o odnosima s Moskvom i Pekingom

D. D. S.

29. 04. 2021. u 14:16

Američki predsednik Džozef Bajden ponovio je u govoru povodom 100 dana od početka predsedničkog mandata kao dva spoljnopolitička prioriteta izdvojio je odnose sa glavnim ekonomskim rivalom, Kinom, i atomskim, Rusijom. Bajden je rekao da Amerika ne želi eskalaciju u odnosima sa Rusijom, ali da će Moskva snositi posledice zbog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore i sajber napade. Za Kinu je ocenio da se "brzo približava" i najavio da će SAD održati jako prisustvo u Indo-Pacifiku, uz najavu pojačanja tehnološkog razvoja i trgovine.

БАЈДЕНА МУЧЕ КИНА И РУСИЈА: После 100 дана у Белој кући председник САД о односима с Москвом и Пекингом

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

- Što se tiče Rusije, jasno sam stavio do znanja predsedniku Putinu da će, iako ne želimo eskalaciju, njihovi postupci imati posledice - rekao je Bajden.

Ipak, prema njegovom mišljenju, SAD i Rusija mogu da sarađuju kada je to u njihovom interesu. S druge strane i Bajdenove demokrate, kao i republikanci, su postigli retku  saglasnost oko strožeg pristupa prilikom odnosa sa Pekingom.

Bajden je sa vašingtonskog Kapitol hila poručio kineskom kolegi Si Đinpingu da će SAD održati snažno prisustvo u Indo-Pacifiku, "kao što to radi za NATO u Evropi - ne da bi otpočele sukob, već da bi ga sprečile". Bajden je ponovio da je takmičenje sa Kinom i najveći izazov spoljne politike SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju