KAMENJEM NA VATROGASCE: U francuskom Lilu bande sprovode zakone

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

23. 04. 2021. u 22:32

POZVANI da ugase požar u namerno zapaljenoj osnovnoj školi u Lilu, vatrogasci su bili meta napada sa svih strana ispaljenim projektilima iz lansirnih rampi za vatromet i krupnim kamenicama.

КАМЕЊЕМ НА ВАТРОГАСЦЕ: У француском Лилу банде спроводе законе

Foto AP

Napadi na vatrogasce, ali i policiju i sve one koji predstavlja državu u napetoj atmosferi nemirnih francuskih kvartova predstavljaju deo svakodnevice.

Javnost je zgrožena, jer je ovoga puta na meti bila škola. Požar je bio veliki, zahvatio je trećinu objekta na 600 kvadratnih metara. Čim su se pojavili, vatrogasci koji su došli da pomognu i spasu sve što je moguće od vatrene stihije, zasuti su projektilima. Atmosfera je, kažu svedoci, bila veoma napeta. Vatrogasci su pozvali policiju koja je takođe dobila svoju porciju vatrometa, ali je ipak uspela da smiri situaciju, pa je vatrena stihija obuzdana.

Na meti napada su ponekad i poštari, Hitna pomoć, pogrebnici...

Godinu dana pred izbore, predsednik Makron je ovih dana izašao na teren, s namerom da posveti više pažnje ovom problemu. Prema nedavnom istraživanju javnog mnjenja, čak 65 odsto Francuza smatra da se bezbednosna situacija u zemlji pogoršala. Dovoljno sigurnim se ne oseća 70 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati