BORIS DŽONSON OCENJUJE: "Prerano je da znamo da li će biti putovanja tokom leta"

Tanjug

05. 04. 2021. u 20:02

BRITANSKI premijer Boris DŽonson izjavio je danas da je prerano reći da li će biti moguće otputovati u inostranstvo tokom letnjih odmora ove godine.

БОРИС ЏОНСОН ОЦЕЊУЈЕ: Прерано је да знамо да ли ће бити путовања током лета

Foto Tanjug-AP

Velika Britanija planira da koristi sistem "semafora" za rizik za međunarodna putovanja koja nisu neophodna, ali je vlada saopštila da je prerano da se kaže koje države mogu da dobiju zeleno svetlo, što bi za turiste značilo da se zahtevaju samo testovi na korona virus pre i posle putovanja, preneo je Rojters.

Uzimajući u obzir najnoviju situaciju s korona virusom, varijante i dokaze o efikasnosti vakcina, unapred ćemo potvrditi da li neesencijalna međunarodna putovanja mogu da se nastave 17. maja ili ćemo morati duže da sačekamo da se ukinu ograničenja na putovanja, navela je britanska vlada.

DŽonson je na konferenciji za novinare rekao da se nada da će neesecijalna međunarodna putovanja ponovo početi od 17. maja, ne želeći da potceni sve veći broj slučajeva kovid-19.

Britanski mediji su sugerisali da bi zemlje na zelenoj listi, koji zahtevaju testiranje pre i posle putovanja, mogle biti Portugalija, Malta, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.

DŽonson je naveo da bi planirano ponovno otvaranje ekonomije moglo da se dogodi naredne nedelje, sa otvaranjem svih prodavnica, teretana, frizera i ugostiteljskih zona na otvorenom u Engleskoj.

Vakcinacija se brzo odvija u Britaniji i broj zaraženih opada, kazao je DŽonson i dodao da bi Engleska mogla da od 12. aprila pređe na fazu dva svog plana izlaska iz zaključavanja.

- U ponedeljak, 12. aprila, idem i sam u pab i oprezno ali nepovratno ću podići kriglu od pola litre piva na svoje usne", istakao je britanski premijer. On je, takođe, potvrdio da vlada razmatra sistem sertifikacije statusa kovid-19 ili "pasoše vakcine" da bi ponovo mogli da se organizuju veći događaji i organizuju putovanja.

- Želim da naglasim da postoje složena, etička i praktična pitanja ... pokrenuta idejom o statusu kovid sertifikata... koristeći samo vakcinaciju - rekao je DŽonson.

Prema njegovim rečima, o ovome se mora razmišljati veoma oprezno kako sistem ne bi bio diskriminatorski.

LJudima neće biti potreban sertifikat o vakcini za pabove, frizera ili prodavnice, istakao je DŽonson.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)