NOVA RUSKA STRATEGIJA: Šire se na Arktik, spremili milione za važne projekte

Novosti online

03. 04. 2021. u 08:45

RUSKA vlada utvrdila je novi program razvoja Arktika prema kojem je predviđeno ulaganje od 19,5 milijardi rubalja (oko 250 miliona dolara) u socijalno-ekonomski razvoj tog regiona do 2024. godine, a samo ove godine za tu svrhu biće izdvojene tri milijarde rubalja.

НОВА РУСКА СТРАТЕГИЈА: Шире се на Арктик, спремили милионе за важне пројекте

Foto: printskrin Jutjub

Kako se navodi u dokumentu vlade, napredne godine plan je da bude izdvojeno šest milijardi, 2023. Godine 5,2 milijarde i 2024. – 4,9 milijardi rubalja.

Za realizaciju programa odgovorno je Ministarstvo za razvoj Dalekog istoka i Arktika.

- Cilj programa je da se ubrza ekonomski razvoj teritorija koje potpadaju pod Arktičku zonu Rusije, da se poveća udeo tih teritorija u privrednom rastu zemlje i da se obezbede uslovi za stabilan socijalno-ekonomski razvoj makroregiona - navodi se u dokumentu.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je marta prošle godine potpisao dokument "O osnovama državne politike Ruske Federacije na Arktiku do 2035. godine", prema kojem su glavni interesi Rusije u tom regionu – obezbeđivanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti Rusije, očuvanje Arktika kao teritorije mira, stabilnog i uzajamno korisnog partnerstva, obezbeđivanje višeg životnog standarda za tamošnje stanovništvo.

U dokumentu se takođe o Arktiku govori kao o strateškoj bazi resursa i njenom racionalnom korišćenju u cilju privrednog rasta, razvoju Severnog morskog puta kao konkurentnog u svetskoj mreži transportnih komunikacija.

Predsednik Putin je oktobra prošle godine potpisao i Strategiju razvoja Arktičke zone Rusije i osiguranja nacionalne bezbednosti do 2035. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja