AMERIKANCI OPKOLJAVAJU SEVERNU KOREJU: Pao dogovor sa ove dve zemlje, pojačava se pritisak na Kim DŽong Una

Tanjug

03. 04. 2021. u 08:36

SAD, Južna Koreja i Japan dogovorili su se u pregovorima svojih visokih bezbednosnih zvaničnika da će sarađivati na jačanju pritiska na Severnu Koreju da odustane od nuklearnih i balističkih raketnih programa.

АМЕРИКАНЦИ ОПКОЉАВАЈУ СЕВЕРНУ КОРЕЈУ: Пао договор са ове две земље, појачава се притисак на Ким Џонг Уна

Foto Tanjug

Rojters prenosi da su u zajedničkoj izjavi nakon razgovora u mornaričkoj akademiji u Anapolisu, u SAD, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejk Salivan i njegov japanski kolega Šigeru Kitamura i savetnik za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Su Hun potvrdili posvećenost rešavanju ovog problema kroz usaglašenu trilateralnu saradnju koja bi vodila ka denuklearizaciji Severne Koreje.

U saopštenju se navodi da su se tri zemlje takođe složile oko potrebe pune primene rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Severnoj Koreji, i jačanju odvraćanja i održavanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Savetnici za nacionalnu bezbednost takođe su razgovarali o prednostima zajedničkog rada na rešavanju drugih izazova kao što su kovid-19, klimatske promene i podrška povratku demokratskog uređenja u Mjanmaru.

Rojters prenosi da su pregovori održani u američkoj mornaričkoj akademiji u Anapolisu, u saveznoj državi Merilend, prvi sastanak tri saveznika na najvišem nivou od kada je predsednik Džo Bajden preuzeo vlast 20. januara, a dolazi u pozadini rastućih tenzija nakon lansiranja severnokorejskih raketa prošle nedelje.

Analitičari očekuju da će Severna Koreja kao odgovor na trilateralni sastanak SAD, Japana i Južne Koreje reagovati novim potezom koji ima za cilj privlačenje međunarodne pažnje, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu