MOŽDA ĆE IH TO OPAMETITI: Uz kaznu za bahatu vožnju vozači će dobijati i pisma onih koji su u nesrećama nekog ubili

Novosti online

29. 03. 2021. u 17:22

SVAKI vozač koji bude uhvaćen u prebrzoj vožnji, u Belgiji, uz novčanu kaznu dobija i pismo drugog vozača koji je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je bilo poginulih. U tom pismu se izražavju kajanje i tuga, piše Gazet van Antwerpen.

МОЖДА ЋЕ ИХ ТО ОПАМЕТИТИ: Уз казну за бахату вожњу возачи ће добијати и писма оних који су у несрећама неког убили

Foto: Depositphotos

- Ako želimo nešto da preduzmemo u pogledu bezbednosti na putevima, nije dovoljno da pišemo novčane kazne - izjavio je ministar pravosuđa Belgije, dodajući - LJudi, uglavnom, razmišljaju o posledicama opasnog ponašanja u vožnji. Ovo pismo, uz novčanu kaznu, direktan je način da se to učini!

Ovakav emotivan pristup prilikom kažnjavanja bahatih vozača osmislila je Flamanska fondacija za proučavanje saobraćaja. Zatim je Katolički univerzitet u Levenu sproveo istraživanje kako bi se ustanovilo da li ovakav pristup deluje na prekršioce, prenosi Revija HAK. Studija je pokazala da, bez popratnog pisma, novčana kazna nema previše uticaja na ponašanje vozača u vožnji.

Međutim, čak četvrtina vozača je, uz kaznu, nakon pisma promenila svoje ponašanje u saobraćaju. Bez pisma, taj procenat je bio mnogo niži.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)