"POSEJDON" KREĆE U MORE: Rusi pripremaju novu podmornicu "Belgorod", koja će nositi atomska torpeda ovog tipa

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

27. 03. 2021. u 23:14

RUSI su počeli pripreme za ispitivanje brzih robotizovanih torpeda "posejdon" kojima će biti naoružana atomska podmornica "Belgorod". Posada te podmornice priprema se da prvi put porine u more ova torpeda, a upravo se u kompaniji "Sevmaš" u Severodvinsku, u Arhangelskoj oblasti na severu Rusije, montiraju uređaji na atomskoj podmornici.

ПОСЕЈДОН КРЕЋЕ У МОРЕ: Руси припремају нову подморницу Белгород, која ће носити  атомска торпеда овог типа

Podmornica "Belgorod"

Veliko interesovanje za ispitivanje te "mini-podmornice" bez posade, koja ima motor na atomski pogon, pokazuju Amerikanci, a televizijski kanal Si-En-Bi-Si (CNBS) saoštio je da njihove obaveštajne službe prognoziraju da bi ruska mornarica "posejdon" mogla da uvrsti u naoružanje 2027. godine. Mini-podmornica, koju mnogi nazivaju i "oružje sudnjega dana" zbog razorne moći, dugačka je 20 metara, prečnik joj je 1,8 metara, težina oko sto kilograma, a brzina do 200 kilometara na sat.

Njen motor koristi atomsko gorivo, pa je njen domet praktično neograničen i može da dosegne svaku tačku na kugli zemaljskoj. To opasno oružje napravili su stručnjaci Centralnog konstruktorskog biroa morske tehnike "Rubin" i Biroa morske mašinogradnje "Malahit" iz Sankt Peterburga.

Zašto je "posejdon" uplašio Zapad, sasvim je jasno. Za razliku od raketa koje lete vazduhom i gde postoji barem nekakva šansa da ih presretne protivraketna odbrana, protiv "posejdona" nema nikakve odbrane. Takva atomska torpeda, koja mogu da plove velikom brzinom po dubinama okeana, ne može da otkrije radar koji bi to signalizirao svojoj odbrani.

U vreme dok još nije postao mirotvorac, sovjetski akademik Andrej Saharov je predlagao da se napravi takva atomska bomba koja bi bila bačena u blizini američke obale i izazvala takve talase koji bi uništili gradove na obali. Upravo takav "veštački cunami" moći će da napravi "posejdon". Osim toga, moći će da izazove moćan udar na američke pomorske baze. Amerikanci su do sada upravo imali prednost u odnosu na Rusiju po broju ratnih brodova i nosača aviona.

Vojno rukovodstvo Rusije planira da napravi 32 "posejdona". Tim opasnim atomskim torpedima biće naoružane četiri atomske podmornice u sastavu Severne i Tihookeanske flote. Prva torpeda poneće "Belgorod", čija je dužina 184 metra, moći će da se spusti na dubinu od 520 metara i kretaće se pod vodom brzinom od 32 čvora. Posadu "Belgoroda" čini 107 ljudi, a autonomno može da plovi 120 dana.

Već sada kompanija "Sevmaš" priprema i drugu podmornicu, "Habarovsk", za "posejdon". Ruski novinari pišu da je gradnja atomske podmornice "Habarovsk" u brodogradilištu u Severodvinsku najveća tajna u Ruskoj vojno morskoj floti. Podmornica će imati šest uređaja za puštanje atomskih torpeda "posejdon". Ruski vojni analitičari pišu da će "Habarovsk" dobiti i visokoprecizne rakete "kalibar-PL" kao i hipersonične rakete "cirkon".

JEZIK MOĆI

RUSKI predsednik Vladimir Putin je više puta poručivao Zapadu da Rusija ne namerava da ratuju protiv Amerike i NATO. U Moskvi su, ipak, svesni da na Zapadu uvažavaju samo "jezik moćnog oružja" i ne žele da budu u inferiornom položaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna