NUKLEARNA "ZVER" DOBIJA NOVO NAORUŽANJE: Ruska podmornica "Leopard" na remontu, pročitajte šta predviđa modernizacija (VIDEO)

Novosti online

26. 12. 2020. u 15:11

VIŠENAMENSKA nuklearna podmornica „Leopard“ projekta 971, čija je modernizacije u toku, dobiće novo naoružanje i postaće tiša, saopštio je glavni komandant Ratne mornarice Rusije Nikolaj Jevmenov.

НУКЛЕАРНА ЗВЕР ДОБИЈА НОВО НАОРУЖАЊЕ: Руска подморница Леопард на ремонту, прочитајте шта предвиђа модернизација (ВИДЕО)

Foto: EPA

U Severodvinsku je završena prva faza remonta i modernizacije nuklearne podmornice „Leopard“ projekta 971. Podmornica je uz zvuke orkestra spuštena u pristanište pored centra za popravku brodova „Zvezdočka“ gde će se nastaviti njena modernizacija. Po tradiciji, podmornicu je osveštao sveštenik, a nakon toga je o trup broda razbijena flaša šampanjca.

- U okviru modernizacije predviđeno je širenje raketnog i torpednog naoružanja, smanjivanje akustičkog 'potpisa' broda, poboljšanje uslova za boravak posade, poboljšanje karakteristika  operativne pouzdanosti podmornice - objasnio je komandant.

Tokom prve faze modernizacije zamenjeno je elektronsko naoružanje, sistem za upravljanje, komunikacioni sistem, sistem za navigaciju i hidroakustiku.

Velike nuklearne podmornice projekta 971 predviđene su za borbu protiv podmornica, brodskih grupacija i uništavanje kopnenih objekata protivnika. U Severodvinsku je 80-ih i 90-ih godina prošlog veka napravljena takozvana „Serija zveri“ – podmornice „Snežni leopard“, „Panter“, „Gepard“, „Leopard“, „Tigar“, „Vuk“ i „Vepar“. Podmornice tog projekta građene su i u Komsomoljsku na Amuru.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024