FRANCUSKI PREMIJER ZAVRNUO RUKAV: Žan Kasteks primio je prvu dozu "AstraZeneke"

FRANCUSKI premijer Žan Kasteks primio je u petak prvu dozu vakcine "astrazeneka", želeći da pruži lični primer da je ovo cepivo sigurno.

ФРАНЦУСКИ ПРЕМИЈЕР ЗАВРНУО РУКАВ: Жан Кастекс примио је прву дозу АстраЗенеке

Foto: EPA

Kasteks je među prvima koji su primili "astrazeneku" posle prekida kampanje usled pojave slučajeva tromboze koji nisu direktno dovedeni u vezu s ovom vakcinom.

- Čestitam vam. Nisam apsolutno ništa osetio, iako moram da vam priznam da sam u principu malo osetljiv – rekao je Kasteks medicinskoj sestri koja ga je vakcinisala.

Francuski premijer je vakcinu primio u Vojnoj bolnici "Bežen" u Sen Mandeu, u istočnom pariskom predgrađu. Kao i svi pacijenti, najpre je popunio formular, a posle vakcinacije sačekao petnaestak minuta, u slučaju eventualnih neželjenih efekata, kojih nije bilo.

- Odlično sam – poručio je premijer dok je odlazio iz bolnice, podigavši palac u vis, kao znak da je sve u redu.

Kasteks nije među osobama čiji je red za vakcinisanje, na osnovu godišta i zdravstvenog stanja, ali je odlučio da napravi izuzetak i da pred kamerama Francuzima povrati poverenje u ovu "nevoljenu" vakcinu. Slično nameravaju da urade i neki drugi političari.

Premijer se vakcinisao odmah posle odluke domaćih zdravstvenih vlasti da "astrazeneku" ponovo odobri za starije od 55 godina. Zanimljivo je da Kasteks ima upravo toliko.

I pored toga što je ova vakcina ponovo dozvoljena, minimalno godište je pomereno s 50 na 55 godina, zbog toga što ne može da se isključi veza 25 obolelih od tromboze u Evropi među 18 miliona vakcinisanih. Svi su bili mlađi od 55 godina, pa je ova "nijansa" u petak izazvala dodatno podozrenje, umesto da povrati elan građana za vakcinisanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom