DAJTE I EVROPI VAKCINE AKO IMATE TOLIKI VIŠAK: Bavarski premijer besan jer u SAD cepe majmune, a Evropa nema dovoljno za ljude

I. Stanojević

17. 03. 2021. u 22:51

PREMIJER najbogatije nemačke savezne pokrajine Bavarske, Markus Zoder, "zaratio" je sa Amerikancima oko vakcine protiv virusa korona.

ДАЈТЕ И ЕВРОПИ ВАКЦИНЕ АКО ИМАТЕ ТОЛИКИ ВИШАК: Баварски премијер бесан јер у САД цепе мајмуне, а Европа нема довољно за људе

Foto: EPA

BAVARSKI PREMIJER MARKUS ZODER "ZARATIO" SA ADMINISTRACIJOM DžOZEFA BAJDENA

Lider bavarske Hrišćansko-socijalne unije(CSU), koji trenutno ima najbolji rejting u trci za novog nemačkog kancelara u izbornoj godini u ovoj državi, nije samo uzeo u zaštitu aktuelnog ministra zdravlja, Jensa Špana, kome preti opoziv sa funkcije zbog nezadovoljstva Nemaca strategijom Berlina u pandemiji virusa korona. Zoder je, naime, najoštrije kritikovao transatlantsku nesolidarnost.

Prozvao je SAD poručivši Vašingtonu da "pošalje neki kontigent vakcina preko okeana, ako već ima toliko cepiva da ga ubrizgava i majmunima".

- Mogli biste da pomognete prijateljima u Evroplji kad vakicna već imate za bacanje - istakao je Zeder. - Ako vam se stvarno "preliva", zašto ne uspostavite "imunizacijski most" između Amerike i Evrope? Zašto ste zabranili izvoz vakcina?

Odgovor Vašingtona, koji je stigao odmah, oštro odbacuje Zoderove navode. U američkoj replici ističe se da "SAD imaju dovoljno, ali u ovom trenutku, samo za svoje stanovništvo".

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, ističe da nikakva zabrana izvoza, kad su u pitanju vakcine protiv Kovida 19, nije na snazi.

- Svi proizvođači na američkom tlu, mogu slobodno da izvoze svoje vakcine, ukoliko su prethodno ispoštovali ugovore, sklopljene sa domaćim vlastima - kaže se u poruci na prozivku Markusa Zodera.

PRVA MAJMUNICA KAREN

U SAFARI parku u San Dijegu (Kalifornija) već je, početkom marta, vakcinisano nekoliko majmuna. Prema pisanju nemačkog tabloida Bild, prva životinja koja je pelcovana protiv virusa korona je orangutan Karen(16), a posle nje, na red je došlo još nekoliko njenih rođaka, štićenika ovog safari parka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju