FEJSBUK PLAĆA MARDOKU: Zakon u Kamberi primorava platforme da plaćaju za objavljivanje vesti

D.S.

16. 03. 2021. u 22:50

UPRAVA Fejsbuka je donela odluku da plaća australijskoj kompaniji "Njuz korp" Ruperta Mardoka za informativni sadržaj sa sajtova te medijske imperije. Odluka je usledila nekoliko nedelja pošto je Australija donela zakon koji primorava platforme da plaćaju za objavljivanje vesti.

ФЕЈСБУК ПЛАЋА МАРДОКУ: Закон у Камбери приморава платформе да плаћају за објављивање вести

Foto: Tanjug/AP

"Njuz korp" koji je prošlog meseca sklopio dogovor i sa "Guglom" nije objavio kolika je vrednost trogodišnjeg ugovora u Australiji. No, u dogovor je ušao sav sadržaj Njuz Korp u ovoj zemlji, što je značajan iznos.

Njuz Korp Australija kontroliše, inače, oko 70 odsto novina na kontinentu. U vlasništvu "Njuz korpa" je i "Foks njuz", konzervativna TV mreža "Skaj njuz Australija" , čiji se sadržaj najviše deli na "Fejsbuku". "Njuz korp" ima drugačiji dogovor sa "Fejsbukom" za američke medije.

"Njuz korp" je prethodno predvodio lobističku kampanju u Australiji, uz podršku tradicionalnih rivala, kako bi političari naterali tehnološke kompanije da plaćaju vesti sa sajtova. Australijska vlada je odgovorila zakonom po kome bi pregovori medija i tehnoloških kompanija bili fer. Ali "Gugl" i "Fejsbuk" su se protivili pregovorima o medijskom zakonu, pa su sklope komercijalne ugovore sa medijima.

Pregovori oko zakona doveli su, u međuvremenu, do toga da je Fejsbuk iznenada blokirao svaki pristup australijskim vestima prošlog meseca. Blokada je trajala oko nedelju dana pre nego što je australijska vlada usvojila zakon 25. februara. Robert Tomson, izvršni direktor Njuz Korpa, u utorak je rekao da je ugovor Fejsbuka "prekretnica u promenama uslova trgovine za novinarstvo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna