SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA UPOZORAVA: Ne odvajajte kovid pozitivne majke od tek rođene bebe

J.Ž.S.

16. 03. 2021. u 22:48

PANDEMIJA kovida-19 ozbiljno utiče na negu bolesne ili prerano rođene novorođenčadi, a mnoge bebe su nepotrebno odvojene od majki i izložene riziku od smrti ili od dugoročnih zdravstvenih problema, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija.

СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА УПОЗОРАВА: Не одвајајте ковид позитивне мајке од тек рођене бебе

Foto: D. Balšić

Dve nove studije objavile su da se u porodilištima masovno ne dozvoljavaju majkama s potvrđenim ili sumnjivim korona infekcijama kontakti sa njihovom novorođenčadi, a gotovo četvrtina ispitanih majki izjavila je da im nije bilo dopušteno dojenje zbog sumnje u zarazu.

Podsticanje ranog i vrlo bliskog kontakta majke i novorođenčeta, moglo bi da spasi više od 125.000 života, smatraju naučnici.

Novorođena deca u celom svetu imaju "pravo na spasonosni kontakt s roditeljima", a to im se ne bi trebalo uskratiti zbog pandemije kovida-19, smatra Anshu Banerje, stručnjak Svetske zdravstvene organizacije za zdravlje majki i novorođenčadi.

- Decenije napretka u smanjivanju smrtnosti dece biće ugrožena ako se nešto ne učini već sada - kaže on.

Svetska zdravstvena organizacija preporučila je da majke i dalje dele sobu sa svojim bebama, doje ih, ostvaruju kontakt kožom - čak i kada se sumnja ili je potvrđen kovid-19.

Međunarodno istraživanje sprovedeno među medicinskim sestrama i lekarima pokazalo je da je pandemija dovela do ograničenja kontakta novorođenčadi i roditelja, a dve trećine od 1.120 ispitanika reklo je da će odvojiti majku od deteta ako im je test pozitivan ili im status nije jasan.

Više od 85 odsto ispitanih navelo je da se boji za svoje zdravlje, a nedostatak lične zaštitne opreme, stres i sigurnost glavni su problemi. Istraživanje je pokazalo da su se u nekim bolnicama vitalni resursi, uključujući osoblje i zalihe kiseonika, premeštali s odeljenja za novorođenčad na ona za kovid-19.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024