UKRAJINCIMA "DA CRKNE MOTOR": Kinezi će na sudu tražiti kompenzaciju 3,5 milijardi dolara posle “otmice” fabrike izvedene pod pritiskom SAD

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

14. 03. 2021. u 22:28

Pod pritiskom Vašingtona rukovodstvo Ukrajine je pokvarilo poslovne odnose sa Kinom i ušlo u žestok klinč s njom.

УКРАЈИНЦИМА ДА ЦРКНЕ МОТОР: Кинези ће на суду тражити компензацију 3,5 милијарди долара после “отмице” фабрике изведене под притиском САД

"Motor Sič" u teškom položaju

Posle skandalozne odluke da se kineskim kompanijama oduzme vlasništvo nad akcijama poznate fabrike avionskih i helikopterskih motora, kao i industrijskih gasnih turbina iz Zaporožja "Motor Sič", Kinezi će tražiti kompenzaciju za gubitke od najmanje 3,5 milijardi dolara.

Nedavno je Savet nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine odlučio je da vrati u državno vlasništvo kompaniju "Motor Sič" i blokira akcije kineskim kompanijama među kojima je i "Beižing Skajrajzon". Odmah je reagovo Peking saopštenjem da se nada da će Ukrajina poštovati zakonske interese kineskih kompanija.

Posle ovog skandala Ukrajinu će sigurno zaobilaziti kineski investitori.Osim toga, Ukrajina više ne može da računa ni na kineski projekt "Novi put svile". Umesto da potpisuju nove projekte, Kinezi i Ukrajinci će sada sretati na sudu. Kina je do sada bila jedan od najvećih kupaca ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

U Kijevu su zaboravili da je "Motor Sič" izbegao slom zahvaljujući finansijskoj infuziji dobijenoj iz Kine. Ta kompanija je u dobrim vremenima prodavala svoje proizvode u 120 zemalja, ali je poslednjih desetak godina bila u velikoj krizi, pa je Kijev ugovorio prodaju akcija Kinezima.

Videvši da posle gubitka ruskog tržišta kompanija ide u propast, direktor Aleksandar Boguslajev se dogovorio sa Kinezima da im proda kontrolni paket akcija. Pod pritiskom SAD vlasti u Kijevu su blokirale akcije i tako nisu dozvolile da "Motor Sič" potpuno pređe u vlasništvo Kineza. U aprilu 2018, na zahtev Saveta bezbednosti Ukrajine, sud je blokirao 41 odsto akcija kompanije.

Situacija je komplikovana jer Amerikanci ne nameravaju da kupuju ukrajinske motore, nego samo da ne dozvole Kinezima da se njihova avio-industrija brže razvija.

UPOZORENjE

U avgustu prošle godine tadašnji državni sekretar SAD Majk Pompeo izrazio je zabrinutost što Ukrajinci hoće da prodaju "Motor Sič" Kinezima. Četiri privatne kineske kompanije su bile spremne ne samo da kupe kontrolni paket već i da ulažu u razvoj tog giganta u Zaporožju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna