ITALIJA PONOVO PRED TEŠKIM MERAMA: Najteže stanje od početka jeseni

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

11. 03. 2021. u 21:23

“NEĆE biti više zona jedan ili dva već čitava Italija zatvorena. Zatvaramo sve -bio je to 11 mart 2020 i glas sa tv ekrana tadašnjeg premijera Đuzepea Kontea. Bio je to dan koji je označio istoriju jedne nacije i posle samo nekoliko sati čitava Italija bila je u “lokdaunu” zbog pandemije Kovida-19.

ИТАЛИЈА ПОНОВО ПРЕД ТЕШКИМ МЕРАМА: Најтеже стање од почетка јесени

Foto: AP

Zatvoreniji “tvrđe” bio je samo Vuhan, gotovo dva puna meseca najdrastičnijih mera, iznenada Italija se našla prvi put posle Drugog svetskog rata pod policijskim časom svih 24 sata. Nije se moglo izaći bez potpisanog autosertifikata, samo lekove da kupiš, hranu u najbližoj samoposluzi, brisane su i sahrane sa spiska mogućnosti izlaska, svoje drage koji su odlazili zauvek zbog Kovida porodica nije mogla ni da otprati na večni počinak, gledali su na tv ekranima kamione koji voze njihove posmrtne ostatke u krematirijume kojih nije bilo dovoljno.

Zastrašujuće je šta je preživelo stanovništvo Italije, zemlje koja beleži najveći broj preminulih u Evropi, 100.811, sa 3.123.368 ukupno zaraženih od početka pandemije (na trećem mestu u Evropi), sa sadašnjom realnošću od preko 22.000 novih pozitivnih na dnevnom nivou, a preminulih konstatno iznad 300.

Italija sa najtežim stanjem od početka jeseni, sa situacijom gde novi premijer Mario Dragi mora da objavi nova zatvaranja (iako ne dramatična ka pre godinu dana), od ponedeljka 15. marta sa datumom isteka takve odluke do 6. Aprila, a potom će se razmatrati aktuelna situacija razvoja pandemije.

Odluka će stići sutra ali već je izvesno da je sve dramatično u razvoju pandemije, zadržava se mehanizam tri boje označene po stepenu porasta zaraze na dnevnom nivou sa jednom novinom, uvodi se automatizam koji omogućuje lakši prelaz iz jedne boje odnosno rizične zone u drugu (crvenu ili narandžastu), tamo gde se izmeri stepen porasta veći od 250 novozaraženih na 100.000 stanovnika, tako da više guverneri neće imati mogućnost da sami odlučuju o donošenju novih mera.

Naučnici traže da se podignu još oštrije mere jer je novi soj engleskog korona virusa masakrirao ovu zemlju i ušao u osnovne i osmogodišnje škole, a po Naučno-tehničkom Institutu trebalo bi čitavu Italiju proglasiti crvenom i narandžastom zonom (osim Sicilije, Sardinije i Val d’Aoste). Epidemiološka krivulja svuda beleži pogoršanje, posebno na severu Italije gde je i tog 11. marta 2020. bilo najcrnje, a na jugu Italije je kritično stanje zbog nedostatka kapaciteta za intenzivnu terapiju.

Tako se najavljuje “zatvoreni Uskrs” (4. april), neće biti greške koja se desila za Božić, kada se ogroman broj stanovnika pokrenuo u druge regione, koji dan pre usvajanja Dekreta o zabrani, nakon čega je rezultirao nagli skok porasta zaraženih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba