UBIJA MOLJCE I KOMARCE: U Holandiji poljoprivrednici dobili alatku za zaštitu povrća

Tanjug

09. 03. 2021. u 20:39

POJEDINI holandski poljoprivrednici, zahvaljujući interesovanju za nove tehnologije, sada imaju mogućnost da koriste dronove veličine palca koji uspešno suzbijaju moljce u njihovim staklenicima.

УБИЈА МОЉЦЕ И КОМАРЦЕ: У Холандији пољопривредници добили алатку за заштиту поврћа

Ilustracija / Foto N. Skenderija

Moljci su inače veliki problem uzgajivačima određenih poljoprivrednih kultura jer na biljkama ostavljaju svoje gusenice koje se hrane njihovim listovima, i tako mogu da unište čitave zasade.

Problem sa moljcima imao je i Rob Ban, holandski proizvođač kres salate, koji nije želeo da prska zasade hemikalijama, već da pronađe manje invanzivan način da ih zaštiti.

Zato se obratio startapu „PATS Indoor Drone Solutions“ koji razvija dronove za potrebe staklenika.

Ta kompanija kreirala je mali dron sa specijalnim kamerama koje skeniraju vazduh i uspevaju da u njemu uoče moljce. Pomenuti dron ne ubija moljce hemikalijama već na „starinski način“ — letom kroz njih.

Prvobitna ideja za ovaj dron došla je od jednog mladog preduzetnika koji je njime želeo da uništava komarce u svojoj sobi. Vremenom je razvijen u dron koji ubija moljce i druge štetne bube, ali je dovoljno pametan da sačuva one koje ne štete zasadima.

Primera radi, programiran je da ne ubija bubamare koje su veoma korisne protiv lisnih vaši.

Ovo je, međutim, samo jedan od načina upotrebe dronova u poljoprivredi. Pomoću njih se i prati stanje polja ili zasada, ali i pojava bolesti i štetočina, pa se ciljano tretiraju površine pod njima, preneo je portal „Biznis i finansije“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)