VAKCINISANI U ZELENOJ ZONI: Borba protiv kovida 19 dobija sada novu, dugo najavljivanu strategiju u Evropskoj uniji

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

03. 03. 2021. u 23:21

VAKCINALNI pasoš ubrzano postaje realnost. Posle dužeg opiranja i konačne saglasnosti na samitu lidera krajem prošle nedelje, predsednica EK Ursula fon der Lajen već je izašla s konkretnim datumima.

ВАКЦИНИСАНИ  У ЗЕЛЕНОЈ ЗОНИ: Борба против ковида 19 добија сада нову, дуго најављивану стратегију у Европској унији

Foto EPA

Zaključanoj Evropi se žuri, pa će, prema najavama šefice evropske izvršne vlasti, predlog za ovu vrstu dokumenta zvanično biti predstavljen 17. marta.

Toga dana biće izneta zakonska osnova za ovaj sertifikat koji bi trebalo da se zove "zeleni pasoš". Najavljuje se da će biti u elektronskoj formi, a da će se u njega upisivati da li je osoba vakcinisana, imunizovana i da li ima negativan test.

Cilj je da se sve stavi "na noge" od juna od kada bi mogli da putuju zaštićeni koji ne predstavljaju opasnost po druge. Sve to, međutim, za sobom povlači brojna pitanja koja će pokušati da reši najavljeno novo evropsko slovo zakona. O svemu će, svakako, morati da se izjasne i domaći parlamenti, imajući u vidu da se mnogo govori o poštovanju ljudskih prava.

Evropske norme oko ovakvih pasoša zasad nisu uspostavljene. Evropski sud za ljudska prava već je ranije ocenio da obavezna vakcinacija predstavlja prepreku za ostvarivanje punih prava slobode kretanja. Postavlja se pitanje da li ova odluka može da se smatra pravnim presedanom. SZO je, takođe, upozorila na mogućnost razlika između bogatih i siromašnih zemalja. Paralelno s evropskim zakonima, moraće, u kratkom roku, da se menja i domaće zakonodavstvo članica.

PRIVATNOST

STVARANjEM baze podataka zalazi se i u striktni domen privatnosti. Sve potpada i pod moguće "praćenje stanovništva". Zato se očekuje da će biti mnogo tužbi.

Pandemijski pasoš će zbog toga direktno zavisiti od budućih odluka Evropskog suda za ljudska prava i ustavnih sudova u zemljama članicama.

Postavlja se i pravno pitanje naziva "pasoš" koji je po svom značenju međunarodni dokument, iako ponekad može da služi i za identifikaciju na domaćem tlu. Francuzi navode primer da su u 18. veku u vreme epidemija imali nešto slično što je omogućavalo da se slobodno putuje, ali se to tada nazivalo "zdravstvenim kartonom". A namera je da novi dokument služi za slobodan pristup ustanovama i aktivnostima i unutar zemalja.

Ursula fon der Lajen, Foto AP

Sve dovodi i do neravnopravnosti među građanima, jer trenutno nemaju svi jednak pristup cepivima, pa će neki sigurno tražiti da se izjasne i ustavni sudovi. Francuzi su, uostalom, krajem prošle godine već, neuspešno, nešto slično pokušali da pretoče u nacionalni zakon. Državni savet je, tom prilikom, izrazio rezerve, pa je ovaj član povučen iz projekta zakona.

Na kraju, ostaje i otvoreno suštinsko pitanje dužine trajanja ovih pasoša, koja direktno zavisi i od trajanja imunizacije koja je zasad nepoznata za sve vakcine protiv kovida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!