USAMLJENI HEROJ I SEKS PREDATOR! Guverner NJujorka Endrju Kuomo posle kovid bruke i u erotskom skandalu

D. SAVIĆ

28. 02. 2021. u 22:21

IZDANAK moćne američke političke dinastije, demokratski guverner Njujorka Endrju Kuomo (63), doskora slavljen kao američki heroj borbe protiv kovida 19, sve dublje tone u vrtloge skandala.

УСАМЉЕНИ ХЕРОЈ И СЕКС ПРЕДАТОР! Гувернер Њујорка Ендрју Куомо после ковид бруке и у еротском скандалу

Endrju Kuomo / Foto AP

Dok se bezuspešno bori sa optužbama da je zataškavao broj preminulih od virusa korona u njujorškim domovima za stare, njegove dve bivše saradnice, u roku od nekoliko dana, ustremile su se na Kuoma zbog seksualnih prestupa.

Najpre je bivša Kuomova saradnica, Lindzi Bojlan, objavila na društvenim mrežama da joj se on više puta "nedolično udvarao" dok je radila u administraciji Njujorka, od 2015. do 2018. godine. Tvrdi da je tražio da igraju poker u svlačenje tokom avionskog leta, oktobra 2017. godine, kao i da je nasilno ljubio u kancelariji na Menhetnu, godinu dana kasnije. Dodaje da joj je slao cveće na Dan zaljubljenih, bez odobrenja je ljubio u usta i dodirivao po donjem delu leđa, rukama i nogama.

- Mnogi su to videli, i posmatrali - izjavila je, ističući da Kuomo živi nemoralno, koristi ljude i pravi "otrovnu klimu u timu".

Kuomov portaprol je poricao te optužbe. No, samo dan kasnije i druga bivša saradnica Šarlot Benet (25) poverila je "Njujork tajmsu" da se Kuomo raspitivao o njenom seksualnom životu i da li je monogamna. Pričala je kako je, dok su bili sami, Kuomo ispitivao da li je otvorena za veze sa starijim muškarcima, nagoveštavajći da je on spreman za odnos sa ženama u dvadesetim godinama. Iako je nije dodirivao, za Benetovu, koja je više od dve godine, do novembra 2020, radila za Kuoma kao savetnica za politička pitanja, to je bio "nepogrešiv znak":

- Shvatila sam da je guverner želeo da spava sa mnom, osećala sam se užasno neprijatno i uplašeno. Pitala sam se kako ću da se izvučem iz ovoga i pretpostavljala da je to kraj mog posla - pričala je za njujorški list.

Benetova se, kaže, obratila Kuomovom šefu kabineta, posle čega je premeštena na mesto savetnika za zdravstvo. Kuomo je nazvao "dobrom radnicom" i negirao da je imao "neprilične" namere.

- Pokušavao sam da je uputim u posao, da joj budem mentor i nikada joj se nisam udvarao - izjavio je Kuomo.

Sin Marija Kuoma, bivšeg guvernera Njujorka u tri mandata, Endrju Kuomo, koji je od prošlog avgusta i prvi među 55 čelnika američkih država i teritorija, kao predsednik Nacionalnog udruženja guvernera, sad traži pokretanje nezavisne istrage o njegovim navodnim seksualnim prestupima. Bivši suprug Keri Kenedi, sedmog deteta Roberta Kenedija, i otac tri ćerke koje nose oba zvučna politička prezimena Kenedi-Kuomo, sa problemima se suočava u godini kada beleži deceniju na mestu 56. guvernera Njujorka.

Kuomo u svoje uspehe beleži legalizaciju istopolnih brakova i marihuane u medicinske svrhe, kao i podizanje taksa za najbogatije i usvajanje lokalnog zakona o kontroli naoružanja. Međunarodnu pažnju Kuomo je, međutim, skrenuo dok se Njujork suočavao sa najporaznijim rezultatima u pandemiji kovida 19.

Osvojio je zbog svog angažmana međunarodnu nagradu Emi i nazivan herojem sve dok se nije suočio sa saveznom istragom zbog optužbi da je njegova administracija prikrivala informacije o preminulima od kovida 19 među korisnicima domova za stare, smanjujući njihov broj za čak 50 procenata. Ovo zataškavanje je usledilo posle njegove kontroverzne odluke da domovi za stare prihvate iz bolnica još neizlečene korisnike obolele od kovida 19.

Njegova pomoćnica Melisa Dirosa je objašnjavala da je Kuomova administracija namerno odlagala objavljivanje podataka o umrlima od kovida 19 u domovima za stare, strahujući da bi to moglo da podstakne saveznu istragu Ministarstva pravde, što bi, kako je objasnila, dalo prednost demokratskim političkim protivnicima na izborima 2020. godine. Ali, nepunih mesec dana posle izbora u SAD, sredinom februara, FBI i državni tužilac Bruklina objavili su da pokreću istragu o ovom slučaju.

VODEĆE TV ZAOBILAZE AFERE

VODEĆE američke TV stanice Ej-Bi-Si, Si-Bi-Es, En-Bi-Si pridružile su se Si-En-Enu, inače matičnoj kući njegovog brata novinara Krisa Kuoma, i Em-Es-En-Bi-Si televizijskim mrežama u izbegavanju pominjanja seksualnih optužbi protiv Endrjua Kuoma. Samo su kratko izvestile o skandalu u domovima za stare. Kuomo se, u međuvremenu, suočava sa pozivima za opoziv i ostavku, pošto je zataškavao broj preminulih od kovida 19 u domovima za stare, i optužbama za seksualno uznemiravanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024