SKANDAL U NEMAČKOJ: Bivši ministar, osuđen za proneveru ogromnog novca, može zadržati penziju od 6700 evra!

Novosti online

28. 02. 2021. u 12:55

BIVŠI ministar finansija Rajna-Palatine (Nemačka), Ingolf Dojbel zasad može zadržati penziju.

СКАНДАЛ У НЕМАЧКОЈ: Бивши министар, осуђен за проневеру огромног новца, може задржати пензију од 6700 евра!

Foto: EPA

Viši upravni sud države doneo je odluku po hitnom postupku.

Pozadina je afera Nirburgring. 2009. godine međunarodno privatno finansiranje širenja Nirburgringa spektakularno je propalo. Koštalo je oko 330 miliona evra. Kada nije pronađen nijedan investitor, Rajna-Palatinat morala je da uskoči i Dojbel je podneo ostavku.

Sedamdesetogodišnji bivši političar proglašen je krivim za proneveru i lažno svedočenje nakon dugih pravnih sporova. Regionalni sud u Koblencu osudio ga je na dve godine i tri meseca zatvora.

Presuda iz Koblenca iz januara 2020. godine kasnije je postala pravosnažna, a u oktobru 2020. godine, Dojbelu je obustavljena isplata penzije. Prema ranijim izveštajima, ona iznosi oko 6700 evra mesečno, piše Špigl.

Dojbel se obratio upravnom sudu koji je presudio protiv njega. Međutim, viši upravni sud drugačije ocenjuje njegiv slučaj. Važeća uredba pravi razliku između toga da li su krivična dela počinjena pre ili posle penzionisanja. Dojbel je podneo ostavku nakon afere u julu 2009. i povukao se tri meseca kasnije.

Prema sudijama, Dojbel stoga nije izgubio pravo na penziju. Nije dozvoljeno sabiranje kazni za dela počinjena pre i posle penzionisanja, kao što je to činio niži sud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOLC POSLE NAPADA NA IRAN: Pozivam na deeskalaciju sukoba u regionu Bliskog istoka