UKRAJINA BLOKIRA VODU KRIMU: Izrael je sličan problem rešio raketnim udarima

Novosti online

20. 02. 2021. u 08:42

U KIJEVU su objavili nameru da dovrše branu koja bi prekinula dovod vode na Krim.

УКРАЈИНА БЛОКИРА ВОДУ КРИМУ: Израел је сличан проблем решио ракетним ударима

Foto: Printscreen

Stalni predstavnik predsednika Ukrajine na Krimu Anton Korinevič naglasio je da Kijev neće obnoviti vodosnabdevanje poluostrva do trenutka njegove „deokupacije“. Zašto ESLJP ćuti po ovom pitanju, da li osuditi ukrajinskog zamenika zbog takve izjave i kakvo iskustvo Rusija treba da nauči od Izraela u rešavanju takvog problema?

- S aspekta Evropske konvencije, to izgleda kao dvostruki standard, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je prema relevantnoj konvenciji UN-a pristup pijaćoj vodi za građane već neko vreme jedno od osnovnih ljudskih prava - rekao je Vladimir Kornilov.

U isto vreme, stručnjak je ispričao kako je Izrael rešio sličan problem sa branom.

- Primetiću da je pre ovih konvencija UN, aprila 1967. godine, ako se ne varam, Arapska liga u Siriji izgradila sličnu branu za preusmeravanje vode reke Jordan. Izrael je jednostavno izveo nekoliko raketnih napada na branu i hidrauličke konstrukcije, nakon čega niko u civilizovanom svetu nije osudio Izrael. Suprotno tome, država je oslobođena, jer su joj pokušali uskratiti pristup vodi, odnosno Izrael ima pravo da pokreće raketne udare. Posle izraelskog odgovora, Arapi se nisu vratili na takve projekte -  rekao je ekspert, a prenosi FAN.

Primetio je da ne poziva Rusiju da izvede raketne udare na ukrajinsku branu. Stručnjak smatra da o ovom pitanju treba razgovarati na međunarodnom nivou, pozivajući se na presedan sa Izraelom.

- Skrenuo bih vam pažnju na činjenicu da izjava ukrajinskog zvaničnika o konačnom zatvaranju vode ukazuje na to da je Krim konačno napustio Ukrajinu. Rusija bi trebalo stalno da insistira na ovom problemu pri ESLJP, međunarodnom sudu UN-a i Savetu bezbednosti UN-a - rekao je Vladimir Kornilov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SUTRA JE VELIKI DAN: Po čemu je upamćeno Preobraženje - jedan od dvanaest velikih Gospodnjih praznika?