BAJDEN OPTUŽIO RUSIJU: Nanosite štetu našim transatlantskim odnosima

Novosti online

19. 02. 2021. u 18:55

БАЈДЕН ОПТУЖИО РУСИЈУ: Наносите штету нашим трансатлантским односима

P.Milošević

AMERIČKI predsednik DŽozef Bajden je nastupajući na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti optužio Rusiju da pokušava da nanese štetu transatlanstkim odnosima SAD i njenih saveznika.

„Svi znaju da Rusija pokušava da oslabi `evropski projekat`, kao i naš savez NATO jer joj je lakše da zastrašuje pojedine zemlje nego da pregovara sa ujedinjenim transatlantskim savezom“, rekao je on.

Bajden je istakao i da ne želi da vrati svet u situaciju nalik Hladnom ratu. „SAD preferiraju mir u kojem bi svi mogli da biraju svoj razvojni put bez pretnje silom“, naglasio je.

Takođe je rekao i da se Amerika ponovo vratila na svetsku scenu i istakao da je saradnja sa evropskim partnerima „kamen temeljac“ spoljne politike Vašingtona.

„Želim svima da se obratim – Amerika se vratila! Transatlantski savez se vratio, nećemo se osvrtati unazad“, rekao je Bajden.

Američki predsednik je naglasio i da je savez SAD i Evrope ključna stvar u odnosima te dve strane kada je reč o svetskoj politici.

Pored toga, američki lider je potvrdio da je Amerika privržena osiguravanju bezbednosti svih članica NATO-a kao što to nalaže i njena osnivačka povelja koja podrazumeva da napad na bilo koju članicu predstavlja napad na celokupnu Alijansu.

Bajden je rekao da američki i evropski partneri treba da se „bore protiv Kine igrajući po drugačijim pravilima“.

„Konkurencija sa Kinom biće oštra. To je ono što očekujem. I to je ono što pozdravljam“, rekao je Bajden.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dragan

19.02.2021. 22:55

E nema veceg licemera od ovog nama dobro poznatog tipa.Preferira mir u kojem bi svi mogli da biraju svoj razvojni put bez pretnje silom. Pa ko u celom svetu preti silom, bombarduje i uvodi po svom "cefu" sankcije? Da li stvarno misli da smo svi mi u svetu blendavi? Sram ga bilo!!

vladimir

09.03.2021. 20:04

Pa što je ne sprečite, pa vi ste najjači!? Ajde udarite na Rusiju koja vam toliko prkosi, ajde dokažite svoju superiornost - zašto čekate? Ja sam izuzetno nestrpljiv da vidim ti vašu pobedu, da vidim te vaše HVALOSPEVE o nepobedivosti američke vojske! A kada vam vidim predsednika, odgovor je tu i sve je jasno!