SNEŽNA MEĆAVA U MOSKVI: 60.000 komunalaca čisti grad (FOTO)

Tanjug

12. 02. 2021. u 21:34

JAKA mećava obrušila se danas na Moskvu, a više od 60.000 komunalaca i 13.500 vozila specijalne tehnike danonoćno čisti ulice i odnose sneg na mesta gde se topi, prečišćava i ubacuje u reke.

СНЕЖНА МЕЋАВА У МОСКВИ: 60.000 комуналаца чисти град (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Tako moskovske komunalne službe pokušavaju da spreče kolaps koji bi mogao da nastane, jer se očekuje sa će do subote pasti više od 35 centimetara snega, a do ponedeljka bi visina snežnog prekrivača mogla biti veća od pola metra.

Sneg udara u lice, hladnoća ledi dah, vozači ne mogu da kontrolišu vozila na ledu, a većina Moskovljana, koja je jutros na posao krenula automobilima, kasnila je na svoje odredište, prenosi Sputnjik.

Zbog poledice i smanjene vidljivosti, na vozače se apeluje da budu obazrivi, da ne voze brzo i da drže rastojanje.

Ulice su zavejane, komunalne službe neprestano rade, a saobraćaj se odvija usporeno i otežano.

Korisnici društvenih mreža aktivno komentarišu i objavljuju fotografije, a vremenske (ne)prilike jedni vide kao „apokalipsu“, dok drugi govore o „zimskoj idili“ i „zimskim čarolijama“, piše Sputnjik.

Snegu se najviše raduju deca i ljubitelji zimskih sportova, koji planiraju da vikend provedu na skijalištima u okolini Moskve ili u gradskim parkovima.

Radi se bez prekida, ali pošto sneg ne prestaje da pada, teško da postižu.

U gradu neprekidno radi 56 stacioniranih „topionica“, a takođe i 38 mobilnih „topionica“ snega - specijalnih vozila koja tope i prečišćavaju sneg „u hodu“.

Ulicama neprestano prolaze i vakuumski usisivači i manja mehanizacija, ali i „teška mašinerija“.

Mehanizovano se otopljava i led na kolovozima i trotoarima, a sneg se izvozi i na specijalne deponije.

Čitave brigade ljudi raščišćavaju sneg i u dvorištima zgrada i parkinzima, a nakon što snežna stihija prođe radiće se i na čišćenju krovova.

Poslednji put Moskovljani su ovako veliki sneg videli 2018. godine, a ovog puta mećavu je u Moskvu doneo balkanski ciklon „Volker".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)