EU POOŠTRAVA MERE, PRAVI CRNU LISTU: Mnogim zemljama neće biti dozvoljen ulazak

Tanjug

01. 02. 2021. u 20:02

EVROPSKA unija pooštrila je danas svoja pravila za putnike iz zemalja izvan bloka, precizirajući da će biti dozvoljen slobodan ulaz samo iz zemalja sa vrlo malo slučajeva koronavirusa i gotovo nijednom od novih lakše prenosivih varijanti.

ЕУ ПООШТРАВА МЕРЕ, ПРАВИ ЦРНУ ЛИСТУ: Многим земљама неће бити дозвољен улазак

Foto: Depositphotos

Ambasadori EU složili su se na sastanku u Briselu sa novim ograničenjem za putovanja iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući Britaniju, rekao je diplomata EU agenciji Rojters.

Istovremeno, zemlje EU se podstiču da dozvole pristup bez ograničenja, poput obaveznog karantina, samo pod strogim uslovima.

Nove mere predviđaju da putnik može doći iz zemlje van EU samo ako u njoj nema više od 25 slučajeva Kovida na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, a što je stopa zaraze niža nego u svim zemljama EU.

Takođe predviđa se brzo uvođenje ograničenja putovanja za putnike iz zemalja u kojima je otkrivena velika učestalost zaraznijih varijanti korona virusa, navodi se u tekstu.

Sporazum zemalja EU, inače, odnosi se na manje važna pujtovanja i služi kao smernica zemljama EU, koje imaju konačnu reč. Tako su neke zemlje EU poput Nemačke uvele stroža ograničenja, dok je Belgija zabranila manje važna putovanja u zemlju ili iz nje do marta.

Prošlog četvrtka, Unija je skinula Japan sa liste zemalja iz kojih putnici mogu da posete blok bez ograničenja u vezi sa kovidom.

Na spisku su sada Australija, Kina, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja i Tajland, iako uključivanje Kine zavisi od toga da li ona dozvoljava ulazak putnicima iz EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama