NEMAČKA PRAVI ZALIHE VAKCINE? Već sada naručuju doze za 2022. godinu

Tanjug

31. 01. 2021. u 00:33

NEMAČKA naurčuje vakcine za 2022. godinu u slučaju da bude neophodno još doza za imunizaciju protiv kovida-19, saopštio je ministar zdravlja Jens Špan.

НЕМАЧКА ПРАВИ ЗАЛИХЕ ВАКЦИНЕ? Већ сада наручују дозе за 2022. годину

Foto: Tanjug

Ministar je pred forumom zdravstvenih radnika na onlajn konferenciji branio napredak koji je postignut u nabavci vakcine, rekavši da je 2,3 miliona građana, od 83 miliona koliko Nemačka ima stanovnika, već primilo prvu dozu vakcine, prenosi Rojters.

- Mi sad zapravo naručujemo nove vakcine za 2022. godinu, kako bismo bar nešto imali pri ruci - rekao je Špan.

On je dodao da niko ne zna da li će Nemačkoj biti potrebne dodatne količine.

- Čim proizvodni kapaciteti budu prošireni, naručićemo vakcine kao meru opreza. Ako nam ne budu bile potrebne, u redu, ali ako nam zatrebaju - biće nam dostupne - dodao je nemački ministar.

Neki pokrajinski premijeri danas su se pridružili kritikama savezne vlade, uoči sastanka nove radne grupe za korona virus, navodi Rojters.

U poneđeljak će se za istim stolom okupiti nacionalni i regionalni predstvanici zaduženi za dogovor sa farmaceutskim kompanijama i predstavnicima Evropske unije.

Bavarski premijer Markus Zeder predložio je nova pravila koja omogućavaju državi da ima veća ovlašćenja u usmeravanju zaliha vakcina prema onima kojima je najpotrebnija.

On je pozvao vlasti da razmotre odobravanje kineske i ruske vakcine za upotrebu u Evropi.

Evropske vlade suočavaju se s kritikama zbog nabavke vakcina koje su usporene zbog najave proizvođača AstraZeneke, Fajzera i Moderne da će smanjiti isporuku dogovorenih doza upravo u momentu kada se očekivalo da će povećati proizvodnju vakcina, dok mnoge evropske zemlje sa zavidljivošću prate uspešno ubrzano masovno vakcinisanje koje su uspeli da sprovedu Velika Britanija, Izrael i SAD, navodi britanska agencija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a