DA LI ĆE OVO DA UTIČE I NA SRBIJU? Bajden protiv "Severnog toka dva"

srna

26. 01. 2021. u 22:47

ДА ЛИ ЋЕ ОВО ДА УТИЧЕ И НА СРБИЈУ? Бајден против Северног тока два

Foto: AP

AMERIČKI predsednik DŽozef Bajden izrazio je uverenje da je gasovod "Severni tok dva" loš po Evropu i njegova administracija će izvršiti reviziju zabrana, uključujući i ranije usvojeni nacrt zakona, saopšteno je iz Bele kuće.

- I dalje verujemo, predsednik, takođe, da je `Severni tok dva` loš za Evropu - rekla je portparol Bele kuće DŽen Psaki.

Zabrane projekta podmorskog gasovoda unesene su u nacrt godišnjeg budžeta za odbranu koji je usvojen 1. januara. Sankcije se primenjuju na svaku kompaniju koja pomaže ruskom "Gaspromu" da postavlja cevi, osigurava plovila ili drugu opremu.

Administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa kao i njegovog prethodnika na toj funkciji Baraka Obame, bila je protiv projekta jer smatra da će time biti ojačan ekonomski i politički uticaj Rusije nad Evropom.

Bajden je, takođe protiv projekta koji će obići Ukrajinu i time će ta zemlja ostati bez novčane naknade za tranzit.

Rusija i Nemačka tvrde da je gasovod komercijalni projekat.

Gasovod vredan 11 milijardi dolara je 90 odsto završen i udvostručiće isporuku gasa putem "Severnog toka" iz Rusije ka Nemačkoj ispod Baltičkog mora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dragan

27.01.2021. 05:44

A 750 miliona evropljana su ritardirani, pa treba americki predsednik da im kaze i odredjuje sta je dobro, a sta lose za Evropu. Kad nema validnih argumenata i kad imperijalna pohlepa prorade, onda i ekstremna glupost moze da prodje. Kao na primer, sto kupovati bolje sigurnije i jeftinije, kad moze skuplje, ali zato u znatno manjim kolicinama.

Mama

22.02.2021. 12:33

Zasto taj svoj gas ne usmere na Teksas gde se smrzavaju bez struje?Nemoguce je-pao sneg.Pa tako ce stici i do EU-samo po lepom vremenu pa kad bude al pare da se daju u napred!U Evropi vladaju budale!