SADA I ZVANIČNO: Konte predao ostavku predsedniku Italije

Tanjug

26. 01. 2021. u 13:32

САДА И ЗВАНИЧНО: Конте предао оставку председнику Италије

Foto: Tanjug / AP

ITALIJANSKI premijer Đuzepe Konte predao je danas ostavku šefu države, otvorivši time put za formalne konsultacije o prevazilaženju političke krize, saopšteno je iz kancelarije predsednika.

Italijanski predsednik Serđo Matarela počeće sutra popodne konsultacije sa političkim liderima, navodi se u saopštenju i dodaje da je od Kontea zatraženo da ostane da na toj funkciji u tehničkom svojstvu, dok se pregovori nastavljaju, prenosi Rojters.

Konte je prošle nedelje izgubio apsolutnu većinu u gornjem domu paralementa, Senatu, pošto su poslanici iz koalicione stranke Italija Viva, na čelu s bivšim premijerom Mateom Rencijem, redom podneli ostavke nezadovoljni vladinim rešavanjem korona krize i ekonomske recesije.

Konteovi napori da u redove koalicije privuče centrističke i nezavisne senatore, kako bi se popunila praznina koju je ostavio Renci, nisu imali uspeha, pa premijeru nije preostalo ništa drugo nego da podnese ostavku i zvanično otvori krizu vlade koja će mu dati više vremena da dođe do dogovora.

Ukoliko Matarela bude smatrao da bi Konte mogao da dobije potrebnu podršku za sastavljanje nove vlade, on će mu dati nekoliko dana da pokuša da finalizuje dogovor i sastavi novi kabinet.

Međutim, ako ne uspe, Matarela će morati da izađe sa alternativnim kandidatom koga smatra sposobnim da napravi koaliciju koja će funkciopnisati. U slučaju da sve opcije padnu u vodu, moraće da raspiše vanredne izbore, dve godine pre roka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)