SVET SE NAORUŽAVA: Ni pandemija nije sprečila rast vojnih troškova

Novosti online

26. 01. 2021. u 08:44

VOJNI troškovi u svetu u 2020. godini iznosili su 1,93 biliona dolara, što je za 1,9 odsto više nego u 2019. godini, navodi se u izveštaju informaciono-analitičkog centra „Džejns“.

СВЕТ СЕ НАОРУЖАВА: Ни пандемија није спречила раст војних трошкова

Foto: EPA

Sedmu godinu zaredom beleži se porast vojnih troškova, navodi se u izveštaju. Još 2010. godine oni su iznosili 1,75 biliona dolara. Eksperti očekuju da će se u narednih nekoliko godina, pod uticajem pandemije virusa korona, rast usporiti, a posledice će posebno biti vidljive 2022. godine.

Međutim, do 2030. godine, prema mišljenju stručnjaka, vojni rashodi bi mogli dostići 2,23 biliona dolara.

Prošle godine, vojne rashode je najviše od svih povećala Evropa – za 5,6 odsto. Međutim, Severna Amerika je van konkurencije, jer na nju otpada 40 odsto ukupnih vojnih troškova u svetu. Dalje slede zemlje Azijsko-pacifičkog regiona i Zapadna Evropa.

Udeo Rusije i zemalja Zajednice nezavisnih država u globalnoj vojnoj potrošnji je dva odsto (2010. godine – tri odsto), isto koliko i Istočne Evrope. Udeo Bliskog istoka i Severne Afrike iznosi devet odsto, a Latinske Amerike – tri odsto.

Prema mišljenju stručnjaka, situacija će se promeniti, pa će do 2030. godine udeo Azijsko-pacifičkog regiona u globalnim vojnim rashodima biće 37 odsto, a Severne Amerike 33 odsto.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...