DONETA ODLUKA O GRANICAMA EU: Evo šta je zaključeno na večerašnjem sastanku lidera

Tanjug

21. 01. 2021. u 23:47

ДОНЕТА ОДЛУКА О ГРАНИЦАМА ЕУ: Ево шта је закључено на вечерашњем састанку лидера

Foto N. Fifić

LIDERI Evropske unije zaključili su večeras na sastanku posvećenom pandemiji korona virusa da unutrašnje i spoljne granice EU moraju da ostanu otvorene, ali uz primenu strogih mera restrikcije neesencijalnih putovanja.

- Ubeđeni smo da morammo da ostavimo otvrene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja - poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

I predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen, nakon sastanka lidera, poručuje da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta kroz nesmetrani portok robe i radnika.

EU lideri su naglasili ozbiljnost trenutne epidemiološke situacije u Evropi, s obzirom na pojavu novih sojeva virusa, i pozvali na obeležavaje tzv. ”tamno crvenih” zona na epidemiloškoj mapi Evrope koje bi označile mesta gde je pojačana cirkulacija virusa.

Zaključeno je da će se i na spoljnim granicama EU uvesti dodatne mere u cilju zaustavljnja širenja virusa kojim će se i od putnika iz trećih zemlja, kojima je do sada bila potrebna samo potvrda o važenju boravka u EU, od sada zahtevati i testiranje pre puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)