ČLANICE EU DONELE ODLUKU: Evo šta će biti sa rezultatima brzih testova na koronu

Tanjug

21. 01. 2021. u 20:32

ЧЛАНИЦЕ ЕУ ДОНЕЛЕ ОДЛУКУ: Ево шта ће бити са резултатима брзих тестова на корону

Foto Ž. Knežević

ZEMLJE članice EU saglasile su se danas o jačanju upotrebe brzih testova na antigen i o uzajamnom priznavanju rezultata testa na kovid-19, saopšteno je iz Saveta EU.

U Savetu navode da su upotreba brzih testova i uzajamno priznavanje rezultata testova na kovid-19 širom EU od suštunskog značaja za ublažavanju širenja virusa, kao i da doprinose nesmetanom funkcionisanju unutrašnjeg tržišta i da olakšavaju prekograničnog kretanje i lečenja.

- Ključne komponente ove preporuke uključuju validaciju i međusobno priznavanje brzih testova antigena i RT-PCR testova među državama članicama, razmenu standardizovanog skupa podataka, izradu zajedničke liste brzih kovid-19 testova za antigen i određivanje prioriteta za upotrebu takvih testova - navodi se u saopštenju Saveta EU.

Preporuka takođe uključuje odredbe koje se odnose na izazove ''evolutivne pandemije” tj. da zajednička lista odgovarajućih brzih testova na kovid-19 treba da bude dovoljno fleksibilna za dodavanje ili uklanjanje onih testova na čiju efikasnost utiču mutacije virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)