POMPEO OZBILJNO PRETI RUSIJI: Uvešćemo vam nove sankcije!

Novosti onlajn

19. 01. 2021. u 19:21

SJEDINJENE Američke Države će u najskorije vreme razmotriti dodatne sankcije protiv Rusije, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.

ПОМПЕО ОЗБИЉНО ПРЕТИ РУСИЈИ: Увешћемо вам нове санкције!

Foto: Tanjug/AP

- SAD će uskoro razmotriti dodatne sankcije protiv Rusije prema Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija (CAATSA ) i Zakonom o zaštiti evropske energetske bezbednosti (PEESA) - navodi se u pismenom saopštenju Pompea koji 20. januara napušta svoju dužnost ostavkom administracije odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

On je podsetio da je Amerika uvela sankcije brodu koji radi na izgradnji „Severnog toka 2“ – barži „Fortuna“ i njenom vlasniku, kompaniji „KVT RUS“.

- Ukoliko 'Severni tok 2' bude završen to će pružiti Rusiji mogućnost da u potpunosti zaobiđe Ukrajinu, lišavajući je izuzetno važnog prihoda i otvarajući je za dalje agresivne ruske akcije, a takođe će omogućiti da se prirodni resursi koriste kao instrumenti pritiska i zlonamernog uticaja u Zapadnoj Evropi - rekao je Pompeo.

Prema njegovim rečima, „današnja objava o sankcijama pokazuje da se SAD ne plaše da pozovu na odgovornost one koji nastavljaju da pomažu i odobravaju taj ruski instrument prinude“.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da se projekat gasovoda „Severni tok 2“ suočava sa grubim i nezakonitim pritiskom Amerike.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)