"MUTANT" NAPADA DECU: Zabrinutost britanskih stručnjaka zbog novog toka epidemije

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

23. 12. 2020. u 22:23

MUTIRANI soj virusa korona, čija je zaraznost za 70 veća od prvobitne varijante, lakše se prenosi na decu! Do ovog zabrinjavajućeg podatka došli su britanski naučnici, u zemlji u kojoj se i pojavila nova vrsta kovida.

МУТАНТ НАПАДА ДЕЦУ: Забринутост британских стручњака због новог тока епидемије

Foto EPA

- Izgleda da nova varijanta više širi infekciju kod dece. Nismo utvrdili vezu, ali to može da se zaključi iz statističkih podataka - poručio je profesor "Imperijal koledža" iz Londona Nil Ferguson.

Deca su do sada uglavnom bila pošteđena, zbog čega su u mnogim zemljama, i pored karantina, škole u poslednje vreme normalno radile. Rad na istraživanjima se nastavlja. Epidemiolog je dodao da je potrebno sakupiti još podataka da bi se ustanovilo kako se ponaša novi soj virusa.

Postavlja se i pitanje hoće li već odobrene vakcine da deluju na mutirani virus. Iz Evropske agencije za lekove su poručili da apriori ništa ne potvrđuje da, za sada jedino odobreno cepivo "Fajzer-Biontek", nije efikasno. U ovoj laboratoriji, kao i u "Moderni", koja je sledeća na redu za dozvolu, užurbano ispituju delotvornost, koristeći uzorke krvi već vakcinisanih osoba prilikom preliminarnih testova. U "Moderni" ističu da će dodatna testiranja izvršiti "tokom sledećih sedmica".

Nova varijanta je izazvala paniku u svetu, a Velika Britanija je praktično izolovana. Posle 48 sati potpune blokade, Franuska, preko koje se odvija daleko najveći promet robe i ljudi s Ostrvom, otvorila je granice od srede u ponoć, da ne bi izazvala humanitarnu katastrofu, ali se prelasci odvijaju strogo kontrolisano.

Ulazak na francusku teritoriju iz Velike Britanije dozvoljen je samo Francuzima i Britancima sa boravkom u ovoj zemlji. Uz to, potreban je i test, a nema slobodnih termina, osim kod privatnika za čak 400 funti.

TENZIJE

U LUCI Dover u sredu je čekalo oko 10.000 kamiona sa robom. Zavarničilo je između nezadovoljnih kamiondžija i britanskih carinika, jer niko nije mogao da se ukrca bez prethodno obavljenog testa. To je usporilo proceduru prelaska, a većini se žuri da isporuče robu pre katoličkog Božića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?