BRIGA I ZBOG TERORISTA: Posle dobijenih dozvola, najveći izazov biće bezbedna dostava vakcina

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

22. 12. 2020. u 23:24

EVROPSKE dozvole za vakcinu protiv korone su stigle, ostaje sada da se osigura dostava i da se obrati pažnja na bezbednost! Ispostavilo se da će upravo sigurnost, ne samo medicinska, biti jedan od glavnih izazova predstojećih dana, jer vrebaju krijumčari, saboteri, antivakseri, ali i teroristi!

БРИГА И ЗБОГ ТЕРОРИСТА: После добијених дозвола, највећи изазов биће безбедна достава вакцина

Kamioni voze vakcine iz fabrike u Belgiji / Foto EPA

Posle "zelenog svetla" koje je u ponedeljak dala Evropska agencija za lekove, potom i Evropska komisija, već je isplanirano da prve vakcinacije u EU započnu 27, 28. i 29. decembra.

U 2020. biće pelcovano tek nekoliko desetina hiljada stanara staračkih domova, dok će se sve progresivno zahuktati od Nove godine.

"Fajzer-Biontekova" vakcina se za evropsko tržište proizvodi u Belgiji, odakle će se kamionima razvoziti po celom kontinentu. Mora da se čuva na -80 stepeni, a od odleđivanja, može da istrpi do pet dana na temperaturi od dva do osam stepeni. Skupa vakcina, koju Evropska komisija plaća 15,5 evra po dozi, idealna je roba koje bi kriminalci mogli da probaju da se domognu. Druga opasnost su moćni aktivakserski lobiji, koji bi mogli da pokušaju da osujete dostavu kontingenata. Ne zanemaruje se ni teroristička opasnost, odnosno mogućnost pokušaja ubacivanja napadača u skladišta vakcina. Zato se do sada neviđena koordinisana kampanja na kontinentu obavlja u strogoj tajnosti, u saradnji sa Interpolom.

Transportne rute se menjaju, vozači u poslednjem trenutku saznaju pravac. Istovremeno, neke od njih pratiće policijske patrole i dronovi. Sve će izgledati kao da prevoze novac i zlatne poluge.

ZA IZMENE DOSTA ŠEST NEDELjA

POJAVIO se i važan odgovor na dilemu oko toga da li će vakcine biti efikasne protiv novog soja virusa - nema razloga da ne budu, ali ako se to i ispostavi, laboratorija "Fajzer-Biontek" je saopštila da će joj biti potrebno samo šest nedelja da cepivo prilagodi mutacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri