RUSKA FLOTA I NATO ZAJEDNO NA VOJNOJ VEŽBI! Otopljavanje zamrznutih odnosa ili nešto drugo - dok Brisel peva pesmu naručenu iz Vašingtona?

B.VLAHOVIĆ/Od stalnog dopisnika MOSKVA

10. 12. 2020. u 16:44

BRODOVI ruske ratne mornarice, prvi put posle deset godina, učestvovaće u vežbama na kojima su i članice NATO.

РУСКА ФЛОТА И НАТО ЗАЈЕДНО НА ВОЈНОЈ ВЕЖБИ! Отопљавање замрзнутих односа или нешто друго - док Брисел пева песму наручену из Вашингтона?

Foto: EPA

Morski manevri AMAN-2021. održaće se sledećeg februara u blizini obale Pakistana u akvatoriju Karačija. Osim domaćina Pakistana na vežbi će biti brodovi SAD, Velike Britanije, Kine, Japana,Turske, Filipina, Malezije, Šri lanke, Indonezije i Rusije.

Crnomorska flota Rusije je saopštila da će njih predstavljati fregata, patrolni brod i spasilački tegljač. Na ruskim plovilima će biti mornarička pešadija, odred za razminiranje i jedan mornarički helikopter. Poslednji put ruski brodovi su bili na vežbi sa plovilima NATO-a 2011. nedaleko od španske obale.

Bilo bi preoptimistički poverovati da je zajedničko učestvovanje na ovim manevrima početak otopljavanja odnosa izmedju Rusije i NATO. Amerika kao lider NATO i dalje optužuje Rusiju i Kinu da jačaju svoju vojnu moć i u svim analizama Pentagona Rusija i Kina su dve zemlje koje u Vašingtonu smatraju najopasnijim protivnicima.

Optužbe Rusije i Kine se posebno intenziviraju u vreme donošenja vojnog budžeta SAD. To je već tradicija jer na taj način Amerikanci opravdavaju rast vojnih troškova plašeći svoj narod Rusijom i Kinom. Nije sporno da Rusija i Kina modernizuju i jačaju svoje oružane snage ali ne da bi napadali druge zemlje već da mogu da brane svoj suverenitet.

Načelnik ruskog Generaštaba Valerij Gersimov je nedavno objasnio da NATO pojačava svoju vojnu aktivnost 20 do 30 kilometara od ruskih granica, zbog toga su lažna saopštenja Pentagona o "agresivnom ponašanju" Rusije.

Ako se sabere broj brodova koje imaju članice NATO koje okružuju Rusiju onda je jasno ko je kome opasnost, ali u Briselu o tome ne govore već stalno pevaju istu pesmu koju im naručuju iz Vašingtona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)